2024.04.19, Péntek

Vác is része a nyolc város között megszületett hosszútávú összefogásnak

MTI

2017.05.08. 15:05

Kulturális és turisztikai kapcsolataik erősítése érdekében írtak alá együttműködési megállapodást hétfőn Balatonfüred, Debrecen, Győr, Gyula, Kecskemét, Komárom, Szolnok és Vác vezetői a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Hirdetés

A megállapodás értelmében a városok együttműködnek a jövőben a kulturális és idegenforgalmi programok, rendezvények szervezésében és megvalósításában, amelynek keretében bemutatják a településeikre jellemző hagyományaikat, helyi értékeiket. Lehetőség szerint közösen pályáznak hazai és Európai Uniós programokra, illetve együtt jelennek meg bel- és külföldi idegenforgalmi vásárokon, bemutatókon és rendezvényeken. A felek rögzítették, hogy a helyi adottságaik és kapcsolataik igénybevételével kölcsönösen segítik egymást mind a helyi, mind az országos médiafelületeken történő megjelenésben is.

 

Az együttműködést Balatonfüredről indult

Balatonfüred és Debrecen 2010-ben kötött megállapodást annak érdekében, hogy bemutassák egymás kulturális értékeit, hagyományait, kortárs művészeti alkotásait, közösségi művelődésük jó példáit. Ez a kezdeményezés volt az elindítója annak, hogy Balatonfüred évről évre mindig egy újabb várossal ír alá együttműködési megállapodást. A kétoldalú kapcsolatok bővülése adta az ötletet idén januárban, a partnervárosok Balatonfüreden tartott találkozóján, hogy szülessen meg egy nyolcoldalú partnerségi megállapodás.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere a város zenei, animációs és képzőművészeti műhelyeinek erősségét emelte ki és hangsúlyozta, hogy elsősorban ezt a kínálatot és tudást szeretnék megosztani a többi partnervárossal. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere úgy vélte, hogy a hasonló kapcsolatok közül az lesz igazán erős és tartós, amelyet a civil társadalom visz tovább, Vác polgármestere, Fördős Attila pedig az összefogás nemzettudatot erősítő szerepére hívta fel a figyelmet.

Görgényi Ernő, Gyula városának polgármestere azt mondta, a szerződés legfontosabb értéke, hogy nem egy pillanatnyi ötlet eredményeként jött létre, hanem egy évek óta tartó együttműködési rendszer megállapodásba foglalása. Bóka István, Balatonfüred polgármestere hozzátette: fontos, hogy ne csak a hivatalosság szintjén jöjjön létre ez a megállapodás, hanem a sport, a kultúra és a tudomány területén tevékenykedő civil szervezetek szintjén is, akik tartalommal tudják megtölteni ezeket a szerződéseket. Az eseményen az idei kétoldalú partnerségi megállapodást Balatonfüred Győr városával írta alá.

VácOrszágosturizmuskultúraösszefogás