2024.04.25, Csütörtök

A Gyilkos-tótól Leányfaluig feltárták az értékeket a természetművészek

MTI

2017.07.27. 16:52

Huszonhárom alkotó Kelet-Európa tájai által inspirált munkáiból látható kiállítás csütörtöktől Budapesten, a Koreai Kulturális Központban.

Hirdetés

A dél-koreai székhelyű YATOO természetművészeti csoport 2014-ben indította el Global Nomadic Art Project (GNAP) néven az öt éven át tartó világkörüli szimpózium- és akciósorozatot, melynek ez a kiállítás is része.

A program keretében természetművészek járnak be egy-egy régiót helyi alkotók segítségével, akik bemutatják nekik a természeti környezetet, a kulturális értékeket és a művészeti közeget. Az út során születő helyspecifikus alkotások a helyi értékek fontosságára, a természettel való harmónia megteremtésére hívják fel az emberek figyelmét. A program mindig a művekből szervezett kiállításokkal és kiadványok megjelentetésével zárul.

A program első állomásai Ázsiában valósultak meg; 2014-ben és 2015-ben Dél-Koreában, ezután Mongóliában, majd Indiában szerveztek GNAP-ot, 2016-ban Dél-Afrikában és Iránban zajlott ilyen rendezvény, 2017-ben pedig Európába érkezett a művészkaraván. Júliusban Bulgáriával, Romániával és Magyarországgal ismerkedtek a művészek, aztán tovább mennek Németországba, Franciaországba, Litvániába és Törökországba. 2018-ban az amerikai kontinensen zárul az eseménysorozat.

 

Terítéken a rurális kelet

A GNAP kelet-európai programja a Rurális helyszínek alcímet kapta. Az egy hónapos szimpózium Erőss István képzőművész, az egri Eszterházy Károly Egyetem vizuális művészeti intézetének igazgatója szervezésében zajlott. A 10-10 napos programokat minden országban egy falusi környezetben található vagy ahhoz kapcsolódó művészeti csoport állította össze. A 30 napos utazás során 10 napot Bulgáriában, Gabrovtsi faluban töltöttek a művészek a Duppini Art Group szervezésében, majd Erdélybe mentek, ahol a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ látta vendégül a nemzetközi csapatot, az utolsó állomás pedig a magyarországi Noszvaj volt, ahol az utolsó 10 napot töltötték az alkotók a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület jóvoltából.

Az egy hónap alatt a csoport tagjai elmentek többek között a Fekete-tengerhez, megnézték a moldvai kolostorokat, a Brancusi-szoborparkot Targu Jiuban, Erdélyben ellátogattak a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz, megismerték a Parajdi Sóbánya föld alatti térkialakítását, bementek az esztenákba a Gyímes völgyében, Magyarországon pedig a noszvaji barlanglakások mellől tettek kirándulást a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Parkba, a Tisza-tóhoz, valamint Leányfaluba a Dunához.

A bemutató augusztus 25-ig lesz látható a Koreai Kulturális Központban.

OrszágoskiállításLeányfaluErdély