2024.03.28, Csütörtök

Ma tízezer sérült gyermek szerezhet feledhetetlen élményt az állatkertben

MTI, zoobudapest.com, efoesz.hu

2017.09.18. 13:43

A fizikai és szellemi akadálymentesítésre hívja fel a figyelmet a fővárosban immár huszonhatodszorra megrendezett program.

Hirdetés

Hétfőn egész nap a sérült gyermekeké a Fővárosi Állat- és Növénykert: az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) és az állatkert közös rendezvényére tízezer résztvevőt várnak - mondta Gyene Piroska, a szervezet elnöke a program megnyitóján. A rendezvényen a részvétel ingyenes az értelmi fogyatékossággal élő gyermekeknek, fiataloknak és családjaiknak, illetve intézményeknek, nappali- és lakóotthonoknak.

A sérült gyermekek napjának kiemelt célja, hogy feledhetetlen élményt kapjanak a fogyatékkal élő fiatalok. A programok egy részét az állatkert dolgozói és lakói mutatják be, a lenyűgöző állatbemutatók mindig nagy sikert aratnak. A színpadi programok közül a legmeghatóbb, amikor maguk a fogyatékkal élő gyermekek lépnek fel. Az immár 26. alkalommal megrendezett program fővédnöke idén Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

 

A sérültek is élhetnek szabadon és magabiztosan a társadalomban

A fogyatékossággal élők nagy családjába nemcsak a szülők és a gyermek tartoznak bele, hanem azok a segítő pedagógusok és szakemberek is, akik igyekeznek megkönnyíteni és színesebbé tenni a sérült emberek és családjuk életét – mondta Gyene Piroska. Hozzátette: az ÉFOÉSZ távlati célja, hogy az értelmi fogyatékossággal élők minél szabadabb, magabiztosabb tagjai legyenek a társadalomnak.

Bercse László, a szövetség társelnöke azt hangsúlyozta, hogy a fizikai akadálymentesítés mellett nagy szükség lenne a „szellemi akadálymentesítésre” is – meg kell értetni a hivatalokkal, hogy létezik könnyen érthető kommunikáció. Kitért a média felelősségére is, hiszen „az értelmi fogyatékkal élők is szeretnek értesülni a világ dolgairól”. A döntéshozóktól pedig azt kérte, hogy az értelmi sérült emberek is kapjanak választójogot, hangsúlyozva, „nekünk is jogunk van beleszólni a politikai döntésekbe”.

 

A Volán ingyenes járatokkal szállítja a fővárosba a résztvevő fiatalokat

Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta, ez a nap jó példája az állam és egy civil szervezet együttműködésének, hiszen arra biztatták a Volán társaságokat, hogy szinte minden megyéből biztosítsanak ingyenes járatokat, és hozzák el a fővárosba azokat a fiatalokat, akik részt akarnak venni a programon.

Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos az összefogás, a közösség erejét hangsúlyozta: „azok a dolgok működnek igazán, amelyeket az ép és a fogyatékossággal élő emberek együtt akarnak és együtt valósítanak meg.”

Országosgyerekekállatkertfogyatékkal élők