2024.04.20, Szombat
Még soha nem mozizhattak így a vakok és hallássérültek
facebook.com/akkuegyesulet

Még soha nem mozizhattak így a vakok és hallássérültek

MTI

2017.10.28. 15:28

Több mint ötszázezer fogyatékossággal élőnek segít majd két szervezet idén indult együttműködése, melynek keretében egyre több filmet akadálymentesítenek.

Hirdetés

Teljesen akadálymentesített moziélményt kínál a vak, a gyengénlátó, illetve a hallás- és mozgássérült közösségek tagjainak a Premier Kultcaféban induló sorozat. Öt filmet mutatnak be a következő hónapokban, ezek a Tiszta szívvel, a Salamon király kalandjai, az Aurora borealis, a Lajkó - cigány az űrben és a Testről és lélekről - közölték a program szervezői, a HARMAN International és az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület (AKKU).

 

Miben mások ezek a vetítések?

A filmeket a vak és gyengénlátó közösség tagjai az audionarrációnak köszönhetően élvezhetik. A speciális technika segítségével a látássérült emberek a film közben kiegészítő információkhoz jutnak: fülhallgatókon keresztül a film egyes elemeit leíró, kommentáló narrációt hallgathatnak.

Az AKKU a hallássérült emberek számára speciális feliratokat is készített, amelyek indokolt esetben jelölik az egyes megszólalók személyét, valamint a képen kívüli, dramaturgiailag fontos zörejeket és a zenei betéteket is, a vetítési helyszín sajátosságainak köszönhetően pedig mozgássérültek is könnyedén ellátogathatnak a filmekre.

Az elmúlt években történt már néhány kísérlet bizonyos filmek hozzáférhetőségének kiterjesztésére, de eddig nem volt még példa teljes körűen akadálymentesített mozis eseményre.

 

Havonta érkeznek majd az akadálymentes filmek

A két szervezet 2017 júniusában kezdte meg együttműködését. Ebben az időszakban az AKKU kialakított egy professzionális hangstúdiót, amelyet a HARMAN magas minőségű eszközökkel, többek közt mikrofonokkal, fejhallgatókkal, keverőpultokkal, és hordozható hangrendszerekkel szerelt fel. A stúdió közösségi munkahelyként is funkcionál, ahol vak és gyengénlátó emberek közreműködésével készülnek a narrációk mozifilmekhez és színházi darabokhoz. A további mozifilmekhez készülő narrációk várhatóan havonta érkeznek majd.

Mint írják, a magyar társadalom csaknem három százaléka, nagyjából 268 ezer ember látássérült. Az AKKU az elmúlt két évben több narrációt is készített, de ehhez a munkához stúdiót kellett bérelni. Az új munkaállomásnak köszönhetően ki tudják majd terjeszteni missziójukat, amellyel a csaknem 500 ezer fogyatékossággal élő magyar embernek tudnak segíteni.

A vetítésekről a premiercafe oldalán és az AKKU egyesület Facebook-oldalán érhetők el információk.

Országoslátássérültfilmmozifogyatékkal élők