2024.04.19, Péntek

Növekednek a vakok életfeltételeit javító támogatások

MTI

2017.10.15. 10:02

A Fehér bot világnapjához kapcsolódóan a pénzügyi támogatás mellett rendezvényekkel is hozzájárultak a látássérültek helyzetének javításához.

Hirdetés

Október 15-e az ENSZ döntése értelmében 1969 óta a fehér bot világnapja. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, hozzájáruljon gondjaik megoldásához, és segítse társadalmi beilleszkedésüket.

Az eseményhez kapcsolódóan Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára pénteken Tatán, a Vakok Állami Intézete Rehabilitációs Telephelyén elmondta, hogy nőnek a vakok és gyengénlátók életfeltételeinek javítását szolgáló támogatások.

  • A rehabilitációs tevékenység támogatása jövőre 100-ról 120 millió forintra emelkedik.
  • A segítőkutya-programra jövőre 25 helyett 45 millió forintot szánnak.
  • A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének költségvetési támogatását a kormány 2018-ban 195 millió forintra emeli.

Az államtitkár közölte azt is, hogy egy uniós pályázaton keresztül 3,3 milliárd forintos támogatást kapnak a család- és gyermekjóléti központok, amelyek a jövőben a látássérült embereknek és családtagjainak segítenek abban, hogyan gondozzák, támogassák fogyatékkal élő hozzátartozójukat. Az infokommunikációs akadálymentesítést szolgáló négymilliárd forintos keretösszegű uniós program várhatóan 2018 elején indulhat el. Emellett intenzív párbeszédet folytatnak az Országos Fogyatékosságügyi Tanáccsal a látássérültek életfeltételeit javító programokról.

 

Budapesten a vak gyerekeknek kedveztek a világnap alkalmából

Pénteken a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kutyái és kiképzői látogattak el a XIV. kerületbe, a Vakok Általános Iskolájába. Az iskolába járó gyerekek megismerkedhettek a vakvezető kutyának készülő kölyök labradorokkal, akik később állandó társaikká válhatnak.

fotó: MTI

Emellett a rendezvényen részt vett az Emberek Vagyunk Egyesület is sportkabrió autóival, így a gyerekek átélhették az autózás élményét.

fotó: MTI

Az ország számos egyéb pontján is szerveztek a világnaphoz kapcsolódó eseményeket, például Szekszárdon a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete, Budapest XIX. kerületében pedig a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete tartott ünnepséget.

fotó: MTI
Országoskutyavilágnapvakok és gyengénlátók