2024.04.20, Szombat

Feltámadhat a Kárpát-medencei nagy magyar borrégió

MTI

2018.01.21. 12:24

Együttműködési szerződést kötöttek Budafokon a magyarországi és határon túli borászok a borkultúra közös fejlesztésére.

Hirdetés

Magyarországi és határon túli magyar borászok erősítették meg együttműködési szándékukat szombaton, amikor Budafokon aláírták a II. Kárpát-medencei Borszerződést a borvidékek és a borkultúra fejlesztésére.

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke szerint a szerződés - amelyet a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a magyar Országgyűlés, a kormány és Budafok-Tétény Önkormányzatának képviselői láttak el kézjegyükkel - lehetővé teszi, hogy a magyar borászat fejlődését szívükön viselők közösen munkálkodjanak a Kárpát-medencében. Becslések szerint egymillió hektárnyi szőlőterületre terjed ki a magyar borászok tevékenysége, e terület nagy része válhat a feltámadó Kárpát-medencei magyar nagy borrégió részévé.

A határon inneni és túli borászok közötti együttműködés első eredményei már mutatkoznak, de jól működő hálózatok szükségesek a magyar borkultúra határokon átívelő, Kárpát-medencei fejlődéséhez – emelte ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Az elmúlt másfél-két évben már támogatás is járult az elképzelésekhez: százas nagyságrendben kaptak határon túli borászok több millió forintot fejlesztésekre.

Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért helyettes felelős államtitkára elmondta: a mostani adatok alapján a tavalyi magyarországi szüret jobban sikerült a vártnál, mivel 3,1 millió hektoliter bor került a pincékbe, szemben korábban várt 2,8-2,9 millió hektoliterrel. A többlet várhatóan nagyobb kivitelt is jelent majd, a borexport így az idén meghaladhatja a 700 ezer hektolitert, Európában ugyanis kevesebb szőlőt szüreteltek a tavalyinál.

OrszágosborBudafok