2024.04.20, Szombat

Síelne és Ausztráliába utazna a tüdőátültetésen átesett kislány

MTI

2018.04.18. 16:45

A 13 éves Dorkán végeztek először gyermek-tüdőtranszplantációt hazánkban. A lány most már jól van, s a jövőt tervezgeti.

Hirdetés

Elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt - jelentették be szerdán Budapesten. A 13 éves Máté Dorka igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára.

Elek Jenő, az OOI aneszteziológiai és központi intenzív terápiás osztályának vezetője a kislány műtét előtti állapotáról azt mondta, Dorka veleszületett cisztás fibrózisban szenvedett, és a betegség miatt az egyik oldalon egyáltalán nem volt tüdőfunkció, a tüdő másik oldalán pedig légmell alakult ki. Ezzel a genetikai betegséggel évente 20-22 gyermek születik, de nem minden beteg állapota fordul nagyon súlyosra. Világszerte is igen ritka a gyermekeken elvégzett tüdőátültetés, az ilyen beavatkozások száma nem haladja meg a százat évente.

A műtétet a Semmelweis Egyetem (SE) és az Országos Onkológiai Intézet (OOI) együttműködésében március végén végezték el. Rényi-Vámos Ferenc, az OOI osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a műtét hat órán át tartott. A kislány jelenleg rehabilitációját tölti, már nincs steril körülmények között. Kásler Miklós, az OOI főigazgató főorvosa azt mondta, rendkívüli öröm számára, hogy a kislány műtétje sikeres volt itthon. Kiemelte, hogy 2015 óta - amióta felnőtt-tüdőátültetést végeznek Magyarországon - csak egy magyar pácienst kellett Bécsben operálni.

 

Nagyot lépett előre a magyar szervtranszplantáció

Merkely Béla, a SE klinikai rektorhelyettese szerint a beavatkozással ismét lépett előre egyet a magyar szervtranszplantáció. Az egyetem fejlesztési programja kiemelten foglalkozik a szervtranszplantációkhoz kötődő infrastrukturális fejlesztésekkel is. Évente több mint ötven szívátültetést, illetve százhetven vese-, nyolcvan máj- és négy hasnyálmirigy-transzplantációt végeznek - ismertette.

Máté Dorka Skype segítségével beszélt a Semmelweis Egyetemen tartott sajtótájékoztatón (fotó: MTI)

Az SE I. sz. Gyermekgyógyászati klinikáján jelenleg kétszáz gyermek transzplantációs utógondozását végzik, 2005-2018 között huszonöt magyar gyermek kapott új tüdőt, ám azokat a beavatkozásokat Bécsben végezték.

Az operáción átesett kislány - akit videóhívás keretében bekapcsoltak a sajtótájékoztató helyszínére - azt mondta, az első levegővétel nehéz volt, „de most itt vagyok fitten. A műtét után annyira sok levegőm volt, hogy úgy éreztem, a hasamban is levegő van" - mondta jókedvűen. Dorkának sok terve van, szeretne megtanulni síelni, eljutni Ausztráliába az unokatestvéreihez és sokat utazni, hogy „bepótolja ezt a 13 évet".

Országostranszplantációműtét