2024.03.29, Péntek
Kamatmentes tízmilliós hitel támogatja a gyermekvállalást
illusztráció

Kamatmentes tízmilliós hitel támogatja a gyermekvállalást

MTI, portfolio.hu, pestpilis.hu

2019.02.11. 16:22

Kiderültek a családvédelmi akcióterv részletei, a tízmilliós hitel maradék tőketartozását a harmadik gyerek után teljesen elengedik.

Hirdetés

Vasárnap Orbán Viktor átfogó családsegítő intézkedéscsomagot jelentett be évzáró beszédében. A miniszterelnök csak nagy vonalakban ismertette a július 1-től életbe lépő programot, ezt most Novák Katalin államtitkár hétfői sajtótájékoztatója alapján kiegészítettük a további részletekkel.
 

Szabadon felhasználható a támogatás

A csomag egyik legfőbb eleme, hogy bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását.

Minden 40 év alatti nő az első házassága esetén 10 millió forintos kamatmentes kölcsönben részesülhet.

A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a második gyermek esetében újabb 3 évre felfüggesztik és a tőketartozás a harmadát elengedik, a harmadik gyermeknél a maradék tőketartozást elengedik.


A már korábban megházasodott anyák is felvehetik

A fiatal házasok gyermekvállalási támogatásáról Novák Katalin elmondta, azt minden új gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nő igényelheti, aki első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal rendelkezik. 

Mivel a házas nőknek járó szabad felhasználású hitelt kamatmentesen kínálják, a törlesztőrészlet a maximálisan 10 millió forintos hitel esetében 20 éves futamidő mellett 50 ezer forint alatt lehet (ez 0% kamat mellett 41 700 forint).

2019. július 1-jétől három éven keresztül lehet majd felvenni a szabad felhasználású hitelt, vagyis a program zárt végű.

A hitelt már házas nők is felvehetik, sőt olyanok is, akiknek már van gyermekük, de az ő esetükben csak a július 1-je után születő gyermekre lehet igénybe venni a törlesztés 3 évig történő felfüggesztését és a tőketartozás-elengedést, ami két gyermeknél a tőketartozás harmadát, három gyereknél az egészét jelentheti.


Eltörlik a használt lakások értékhatárát

Továébbi intézkedés, hogy bővül a CSOK kedvezményes hitele, a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják. Heteken belül jön a falusi emberekre szabott CSOK.

Ahogy Orbán Viktor beszédéből kiderült,

ezután használt lakások vásárlására is igénybe vehető lesz a (háromgyerekeseknél legfeljebb 15, kétgyermekeseknél maximum 10 milliós) maximum 3%-os kamatozású "CSOK-hitel".

Most az is kiderült, hogy eltörlik a használt lakások elavult 35 milliós értékhatárát, vagyis ennél drágább lakásokra is igénybe vehető lesz az egyszeri, vissza nem térítendő állami támogatás.


További intézkedések:

  • Már a második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyermek születésekor 4 millió forintot, minden további gyermeknél 1-1 milliót vállalnak át a családok jelzáloghiteléből.
  • Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól.
  • Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja, a legalább 3 gyermekes családoknak 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adnak legalább hétszemélyes autó vásárlásához. Novák Katalin elmondása szerint az autó értékének az 50%-áig lehet majd felmenni az Orbán Viktor által megígért 2,5 millió forintos autóvásárlási támogatást, ugyanakkor úgy tűnik, nem határoznak meg felső értéket az autó árára vonatkozóan.
  • Megvalósul a teljes bölcsődei ellátás, 3 év alatt 21 ezer új férőhelyre lesz szükség, amiből az év végéig 10 ezer megépül. 2022-re minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét.
  • Bevezetik a nagyszülői gyedet, ha a szülők így döntenek a jövőben a nagyszülő is mehet gyedre.
OrszágoscsaládCSOKszociális támogatásnagycsaládoscsaládtámogatás