2024.03.28, Csütörtök
Ideiglenes járványügyi menetrendek lépnek életbe a nyáron
Fotó: NIF Zrt.

Ideiglenes járványügyi menetrendek lépnek életbe a nyáron

Innovációs és Technológiai Minisztérium

2020.05.23. 09:28

​A járványügyi készültségben alkalmazott menetrendek lehetővé teszik a helyközi közlekedési szolgáltatások működőképességének, a közszolgáltatásokba vetett bizalomnak a megőrzését, egyúttal a mindenkori igényekhez rugalmasan igazodó kínálatot biztosítanak az utasok számára.

Hirdetés

A kormányzat stratégiai-szakpolitikai céljai változatlanok: a társadalom közlekedési igényeinek kielégítése, a közösségi közlekedés versenyképességének növelése az egyéni gépkocsizással szemben, elsősorban a környezetkímélő, biztonságos vasút térnyerésének támogatásával.

A koronavírus elleni hazai védekezés első szakasza - a magyar emberek fegyelmezettségének, a   gyors és határozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően – sikeresen lezárult. A megtett lépések időt nyertek az egészségügynek arra, hogy felkészüljön az esetlegesen tömegessé váló megbetegedések kezelésére is. A biztonságos ellátás feltételei adottak, a fertőzés terjedésének üteme érezhetően lelassult. A védekezés várhatóan elhúzódó második szakaszában így lehetővé vált a mindennapi élet szigorú menetrend szerinti, fokozatos újraindítása.

Az elmúlt hónapok minden területen – a családokban, a gazdaságban, a tanulásban, a szabadidő felhasználásában – jelentős változásokat hoztak. Így változott a közösségi közlekedés igénybevétele, változtak az emberek utazási szokásai, lehetőségei is.  Az egyes vonatokon és helyközi buszjáratokon a kijárási korlátozások idején a korábbi utasforgalom ötöde-tizede volt tapasztalható. Ehhez igazodva március 30-ától a helyközi személyszállítás főszabály szerint hétköznapokon tanszünetes menetrendre állt át a balatoni többletjáratok nélkül.

A korlátozások feloldása, a védekezés új szakasza lehetővé teszi a vonat- és buszközlekedés újjászervezését és fokozatos újraindítását. A rugalmas járványügyi menetrendek kialakítása során figyelembe veszik az utazóközönség változó igényeit, az ország közlekedési alapját képező vasúthálózat előnyét és elsőbbségét, ehhez igazodva növekszik az autóbuszos közlekedés „ráhordó” feladata és szerepe.

A vasúti fővonalak előző években végrehajtott és jelenleg is folyamatban lévő fejlesztése lehetőséget ad a párhuzamosan futó távolsági buszjáratok indokoltságának felülvizsgálatára. Az így felszabaduló autóbuszokat az egész vidéki Magyarország közlekedési lehetőségeinek javítására használják fel.

Az ideiglenes járványügyi menetrendek elemeit a technológiai felkészülés időigényének megfelelően vezetik be a helyközi közösségi közlekedési szolgáltatók. A társaságok a nyár folyamán több ütemben életbe lépő változásokról a szokott módon, ismert csatornáikon tájékoztatják majd utasaikat.

Országosközlekedés