2024.04.19, Péntek
Megvan a kivitelező az árvízben elveszett Ipoly-hídhoz
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Megvan a kivitelező az árvízben elveszett Ipoly-hídhoz

magyarepitok.hu

2020.12.07. 07:08

A 20 év után újjáépülő átjárón a közút mellett nemzetközi kerékpárút vezet majd át; a helyiek kérésére teherforgalmat nem bonyolít le.

Hirdetés

Lezárult a közbeszerzés, kiderült, ki építi meg Helembánál a magyar-szlovák határhidat - tájékoztatta az Új Szót a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. Az Ipoly-híd esetében a Colas Közlekedésépítő Zrt. a kivitelező, míg a magyar oldali útcsatlakozást a nyertes a Colas Út Zrt. készíti el. A szlovák oldali útcsatlakozás kivitelezője a Colas Út Zrt. és a Colas Slovakia lett.

A magyarországi Ipolydamásd és a szintén magyaroklakta, de Szlovákiához tartozó Helemba közötti eredeti hidat 2000-ben a jeges ár vitte el. Az átjáró műszaki paramétereiről még 2018-ban született meg a szlovák-magyar megállapodás.


Figyelembe vették a lakosság kérését

A felvidéki magyar lap azt írja, a munkaterületet január második felében adják át. Korábbi sajtóhírek szerint az eredetileg 12 tonna teherbírású híd kapacitását 3,5 tonnára csökkentik. A teherbírást a környéken élő emberek véleményét figyelembe véve mérsékelték, akik tartottak a megnövekedő tehergépjármű-forgalomtól.

A hídszerkezet egyetlen nyílással hidalja majd át a folyót, a híd teljes hossza 71 méter lesz. A hídhoz a magyar oldalon 540 méter, míg a szlovák oldalon 175 méter hosszú csatlakozó út épül. A híd egyik oldalán kétirányú kerékpárút létesül. Az új hídon vezet majd át az EUROVELO 6-os nemzetközi kerékpárút is.

OrszágoskerékpárútIpolyColashídépítésIpolydamásdHelemba