2024.03.29, Péntek

Sajtóközlemény

2019.11.06. 17:21

A projekt címe: A Premium

Hirdetés

Kedvezményezett neve: Premium Genom Kft. Genom Kft. kutatás-fejlesztési tevékenységének támogatása 

Szerződött támogatás összege: 94 500 000.- Ft.

Elszámolható összköltség: 135 000 000.- Ft.

Támogatás mértéke százalékban: 70 %

Projekt tervezett befejezésének dátuma: 2019.10.31.

A projekt kódszáma: KFI_16-1-2017-0045

 

 

A PROJEKT TARTALMÁNAK BEMUTATÁSA:
A pályázat célja az volt, hogy egy olyan diagnosztikai technológia jöjjön létre, amely megoldást kínál a biopsziával, illetve műtét során nyert, majd paraffinba ágyazott daganatminták DNS analízisére, a mutációk kimutatása mellett különös tekintettel a kópiaszám-változások detektálására is. A pályázat megvalósítása során egy diagnosztikai KIT prototípust sikerült létrehoznunk, amely alkalmas a BRCA gének mutációinak és kópiaszám-változásainak daganatmintából történő egyidejű detektálására, és amelyre a már megjelent célzott terápiás eljárások miatt akut igény jelentkezett a klinikum irányából.
Az úgynevezett tumormarker-gének meghatározó szerepet játszanak a daganatok kialakulásában és fenntartásában, ugyanis mutációik és egyéb elváltozásaik, mint a kópiaszám-változás, lehetővé teszik a

daganatsejtek növekedését és szaporodását. Ezeknek a DNS elváltozásoknak a diagnosztikája kulcsfontosságú a modern, személyre szabott tumorterápia korszakában, különös tekintettel azoknak a tumormarker-géneknek a mutációira, amelyekre már klinikai alkalmazásban rendelkezésre állnak célzott daganatterápiás gyógyszerek. Különösen nehézzé teszik a célgének elváltozásainak azonosítását a jelenlegi gyakorlatban használt mintatárolási módszerek, mivel roncsolják a tumorsejtekben található DNS-t.

A BRCA tumormarker-gének esetében jelenleg épül ki a formalinba ágyazott tumormintából történő diagnosztikára az igény. A BRCA1 és BRCA2 gének az emlő- és petefészek-daganatok legfontosabb tumormarker-génjei. A két gén valamelyikében azonosított mutáció indikációt jelent olyan célzott daganatterápiás szerek alkalmazására, amelyekkel jelentősen javíthatók a betegek túlélési esélyei. Jelenleg a BRCA1 és BRCA2 daganatmintákból történő mutációs és kópiaszám analízisre még nem áll

rendelkezésre költséghatékony, nagy pontosságú diagnosztikai megoldás, amely képes lenne kielégíteni a klinikum felől támasztott igényt. Ennek a piaci résnek a betöltésére alkalmas tumor diagnosztikai technológia fejlesztésére törekedtünk.