2024.03.29, Péntek

Jelentősen csökken Érd közlekedési terhelése az M7-es új csomópontjával

magyarepitok.hu

2016.08.24. 13:41

Az 1,36 milliárdos, átfogó fejlesztés megnövelte az érdi lejáró kapacitását: többek közt körforgalom épült, és négysávosodott az autópályáról levezető út.

Hirdetés

Befejeződött az M7-es autópályán Érdnél az Iparos úti csomópont átépítése, melyen a mára 65 ezresre növekedett város budapesti forgalmának jelentős része zajlik.

Az átadó ünnepségen T. Mészáros András, Érd polgármestere elmondta, az átfogó fejlesztésnek köszönhetően jelentősen bővült a csomópont áteresztő kapacitása. Megszűnnek a csúcsidőben általában több száz méteresre duzzadó kocsisorok, melyek eddig alaposan megnövelték a fővárosba való bejutás menetidejét.

fotók: magyarepitok.hu

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a csomópont áteresztő képessége várhatóan 20-25% nő. Loppert Dániel a most átadott fejlesztést összekapcsolta a múlt pénteken megnyitott M7-M0 törökbálinti csomóponti ággal, ami szintén kiemelten fontos a dugók megszüntetésében.

Dr. Szűcs Lajos, Pest megye fejlesztési biztosa arról beszélt, hogy a következő 5 évben hozzávetőleg 80 milliárd forint áll rendelkezésre a megyében a mostanihoz hasonló fejlesztések folytatására.

 

A környező utcák is megújultak, bővült a lehajtó

A kivitelező Euroaszfalt Építő és Szolgáltató Kft. a projekt során

  • kétszer két sávosra bővítette a 8103-as utat (Iparos út) az M7 autópályától a Törökbálinti útig teljes pályaszerkezetet is végrehajtva az érintett 650 méteres szakaszon,
  • megépített egy kiemelt sarokirányos körforgalmú csomópontot,
  • 120 méter hosszan kétsávosra bővítette az M7-es Budapest felőli lehajtóját,
  • bővítette és felújította az M7-es csomóponti ágait,
  • kétsávosra bővítette az Aszfaltozó utca, a Kádár utca és a Sóskúti út kapcsolódó szakaszait, korszerűsítette az Iparos út kapcsolódó északi szakaszát és a Bajcsy-Zsilinszky út kapcsolódó déli szakaszát, továbbá átépítette a Hegesztő utcát,
  • négy új buszmegállót és forgalomterelő szigeteket, gyalogos átkelőket épített,
  • valamint kialakított négy darab összehangolt jelzőlámpás csomópontot.

 

A SPAR is beszállt a finanszírozásba

A kivitelezés nettó összege 1,36 milliárd forint volt, amiből 266 millió forintot a SPAR Magyarország Kft. finanszírozott. A projekttel párhuzamosan ugyanis a SPAR új áruházának felépítése is elkezdődött a csomópontnál a Market Építő Zrt. kivitelezésében.

A fejlesztéshez kapcsolódóan az Iparos út melletti Bem téren a buszfordulók megszűntek, új helyüket a SPAR Magyarország Kft. beruházásában átépülő Aszfaltozó utcában kapták meg.

Galéria

HelyiM7EuroAszfalt Kft.