2024.04.19, Péntek

A remény jegyében tárulnak ki a templomkapuk Pest megyében

ars-sacra.hu

2016.09.12. 15:47

Szeptember 17-én, szombaton kilenc Pest megyei település csatlakozik a Nyitott Templomok Napjához, melyet az Ars Sacra Fesztivál első napján rendeznek meg.

Hirdetés

Az Ars Sacra Fesztivál a 2007-es nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozat gyümölcse. Célja a remény jeleinek felmutatása a kultúrában, a művészet eszközeivel segíteni Európát, hogy visszataláljon gyökereihez, a zsidó-keresztény értékekhez.

Az országos, egy hétig tartó fesztivál szervezői az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján meghívják a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját. A templomokban színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket, és bemutatják építészeti, művészeti értékeiket. Emellett a Nyitott Templomok Napján előadásokat, beszélgetéseket, gyerekprogramokat, filmvetítéseket, kiállításokat is szerveznek.

Pest megyén belül Budaörs, Solymár, Vác, Váckisújfalu, Fót, Piliscsaba, Pilisszentlászló és Veresegyház templomai várják majd a látogatókat, emellett természetesen Budapest szerte számos templom részt vesz az idei rendezvényen.

Az Ars Sacrához évről évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész. A fesztivál programjait – képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekprogramokat – ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

VácBudaörsHívogatóFótfesztiválkatolikusSolymárPilisszentlászlóVeresegyházPiliscsaba