2024.04.20, Szombat

A veszettség elleni csalétkek miatt kell vigyázniuk a kutyásoknak októberben

nebih.gov.hu

2016.09.26. 14:47

Szombaton indítja a rókák rutinszerű, veszettség elleni vakcinázását a NÉBIH. A csalétekszórás 135 Pest megyei település külterületét érinti.

Hirdetés

Idén október 1. és 15. között zajlik hazánkban a rókák őszi, veszettség elleni orális vakcinázása. A vakcinázást 1992 ősze óta szervezi meg rendszeresen az állategészségügyi hatóság, évente két alkalommal. A több mint 600 millió forintos költségvetésű program 75%-os Európai Uniós társfinanszírozással valósul meg. Idén ősszel Magyarország területének közel kétharmadán, mintegy 67 ezer négyzetkilométeren történik a vakcina tartalmú csalétkek kisrepülőgépes kiszórása. A csalétekszórás a lakott területeket, belterületeket nem érinti.

A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium fóliában található a vakcina.

Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

Pest megyén belül 135 település érintett, ezek teljes listája letölthető cikkünk végén. A listázott településeken az ebzárlat és a legeltetési tilalom október 1. és 21. között lesz érvényben. A vakcinázás pontos időpontjáról a települések önkormányzati hirdetőtábláján, illetve külterületén kihelyezett plakátokról is tájékozódhat a lakosság.

 

Magyarországon 22 éve senki sem fertőződött veszettséggel

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák. A magyarországi rókaállomány becsült nagysága mintegy 75 ezer egyed. Hazánkban a betegség a vakcinázási programnak köszönhetően mára ritkán fordul elő, utoljára idén februárban mutatták ki a vírust egy rókában. Emberi megbetegedésre 1994 óta nem került sor.

Az élőhelyek átalakulása miatt egyre gyakrabban találkozhatunk rókával akár nagyvárosokban is, mivel a faj könnyen megtalálja életfeltételeit az ember környezetében. Ezért a NÉBIH idén ősszel szemléletformáló programot indít, melynek célja, hogy minél többen felismerjék a veszettség tüneteit és gyanú esetén értesítsék a hatóságot, azonban ne ijedjenek meg a lakókörnyezetükben felbukkanó rókáktól. A kampányban szó lesz többek között a veszettség tüneteiről, terjedésének módjáról és megelőzéséről.

Pest megyenébihrókaveszettségvakcina