2024.03.29, Péntek

Elindult Magyarország legnagyobb műemlékének felújítása

magyarepitok.hu, MTI

2017.09.07. 13:56

Eiffel Műhelyház néven él tovább a MÁV egykori szerelőcsarnoka: az óriási épületben elférnek az opera gyártóműhelyei, színpada, kellékei és jelmezei, így igazi logisztikai központtá válik.

Hirdetés

Lerakták a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházának alapkövét csütörtökön Budapesten. A várhatóan jövő év végégig megvalósuló beruházás helyszíne a Magyar Államvasutak Kőbányai úton található egykori Északi Járműjavító szerelőcsarnoka, mely átépítés után az Operaház művészeti és logisztikai központjaként működik majd tovább.

A képre kattintva galéria nyílik!

A komplexum felújításának kivitelezője a Strabag Építő Kft. A 2019-re elkészülő épületben:

  • Egy helyre költözik az opera kilenc gyártóműhelye.
  • Megvalósul egy, az operaház színpadával azonos méretű próbaszínpad is, a 400 fős Bánffy Kisszínház, mely a hétvégéken barokk és 20. századi, valamint kortárs művek bemutatására, kísérletezésre is alkalmas lesz.
  • A csarnokban kap helyet nyolc külső raktár díszlete és kelléke, továbbá 400 ezer jelmez színvonalas tárolását teszi lehetővé.
  • A tervek között szerepel egy több hektáros közpark kialakítása is

 

Izgalmas véletlen: közös tervezőtől származik a csarnok és az opera tetőszerkezete

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója ismertette: a beruházás előkészítése négy évvel ezelőtt vette kezdetét. A 220 méter hosszú és 110 méter széles, ezáltal Magyarország legnagyobb alapterületű ipari műemlékének számító épület átépítésére csaknem 20 milliárd forintot fognak költeni, ebből 14,1 milliárd forintot állami támogatás fedez. Az Eiffel Műhelyházban elsősorban szakmai háttérmunka fog folyni, de emléktermet szentelnek Feketeházy Jánosnak, a csarnok építészének, aki egyben az Operaház tetőszerkezetét is tervezte.

Az Eiffel Műhelyház alapkőletételi okmányát és építészeti terveit is tartalmazó időkapszulát Ókovács Szilveszter, Krucsainé Herter Anikó kultúráért felelős helyettes államtitkár, Szalay-Bobrovniczky Alexandra és Eötvös Péter karmester helyezte el a csarnokban.

Az 1886-ban épített komplexum 2009 óta üresen állt, amikor 2015 nyarán a kormány úgy döntött, hogy az Operaház rendelkezésre bocsátja a 22 hektáros telek 6,7 hektáros részét, rajta a mintegy 25 ezer négyzetméteres szerelőcsarnokkal – idézte fel Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes.

Galéria

Pest megyelogisztikaStrabagműemlékfelújításEiffel-csarnok