2024.04.25, Csütörtök
Busz hozza házhoz a biológiai kutatás élményét a gyerekeknek
Facebook

Busz hozza házhoz a biológiai kutatás élményét a gyerekeknek

MTI

2017.09.13. 15:00

A vizek minőségét vizsgálhatják meg a Dunavirág Vízibusz segítségével a tanulók, helyszíni biológiaórák keretében. A tesztfázisban lévő programot a Duna-Ipoly Nemzeti Park indította.

Hirdetés

Az országban egyedülálló kezdeményezés indult el a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban - közölte a szervezet igazgatósága. A vízi élővilág vizsgálatára szolgáló, Dunavirág Vízibusz névre keresztelt oktató mikrobuszba egy vízvizsgáló állomást telepítettek, így a természetben lehet környezetismeret és biológiaórát tartani. Ezek keretében a helyszínen lévő patak vagy tó vízének ökológiai minőségét állapíthatják meg a diákok, a benne található élőlények alapján.

Saját kezű mintavétel (fotó: Facebook)

A tanulók saját kezű mintavétel után egy erős nagyítású kamerán és egy kivetítőn keresztül pillanthatják meg a szűrőikkel általuk kifogott kisméretű állatokat. Az élőlények szabályos meghatározásához a busz oldalán képes útmutató nyújt segítséget, melyet a gyerekek jó eredménnyel használnak.

Egy szitakötő lárvára bukkantak (fotó: Facebook)

A gyerekcsoportok, osztályok részére kialakított természetismereti program előnye, hogy résztvevőknek nem kell messzire utazniuk. A busz a csoport lakóhelyéhez, oktatási intézményéhez közel eső vizes élőhely mellé érkezik, így mindenki a saját környezetének élővilágával ismerkedhet meg.

A Dunavirág Vízibusz kialakítását német alapítványi támogatásból és saját forrásaiból fedezte a nemzeti park igazgatósága. A programot 2018 márciusáig tesztelik elsősorban a Börzsöny és az Ipoly-völgy oktatási intézményeiben, majd minden iskola és óvoda számára elérhetővé válik a helyszíni biológiaóra. A foglalkozásokon egyszerre legfeljebb 20 fő vehet részt.

Galéria

Pest megyeoktatásgyerekekDuna-Ipoly Nemzeti Park