2024.04.19, Péntek

Még idén elkészül a zugligeti MOME campus fejlesztése

magyarepitok.hu

2018.03.23. 13:07

A következő tanév második félévét már itt kezdhetik a hallgatók.

Hirdetés

A MOME Intro névre keresztelt nyílt napon mutatkozott be az év egyik legizgalmasabb projektje, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem év végén záruló nagyszabású campusfejlesztése. A diákok hamarosan használatba vehetik a Market Építő Zrt. kivitelezésében frissen elkészült ötszintes, több mint 4000 négyzetméteres Műterem- és Médiaház több tucat műtermét, mely a fejlesztés második ütemének központi eleme.

Az épületet a fejlesztést irányító Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházások kormánybiztosa, Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, Fülöp József rektor és Kopek Gábor miniszterelnöki megbízott mutatta be pénteken, a helyszínen az egyetem hallgatóinak alkotásaival is megismerkedhettünk.

Fürjes Balázs az épületet bejáró sétán elmondta: a most harmadik ütemében járó és várhatóan év végén befejeződő munka során teljes egészében megújul az egyetem, amely 135 éve a magyar formatervezés központjaként működik. A régi nevén Iparművészeti Egyetem hosszú évtizedek óta áldatlan állapotban volt, most azonban rengeteg térrel és számtalan funkcióval bővül. Kétszer több oktatási helyszín, háromszor több hely a műhelymunkára, ötször több közösségi tér, tízszer több terület kutatásra – ezek az arányok jellemzik az átalakítást. A beruházás harmadik ütemét a 3H Építésziroda tervezte, a kivitelezést szintén a Market Építő Zrt. végzi. A projekt tartalmazza a modern berendezések beszerzését is.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A magyar dizájn és a kerületi lakók egyaránt profitálnak

Az új MOME Campus a felsőoktatás egyik kiemelt fejlesztése, egyben Magyarország egyik legnagyobb kreatívipari beruházása. Hasonló dimenziókkal és adottságokkal rendelkező szellemi műhelyeket eddig csak San Franciscóban, New Yorkban vagy Japánban találhattunk – áll a helyszínen kiosztott sajtóközleményben.

A kormány 2014-ben döntött a campusfejlesztésről, a beruházás ugyanabban az évben októberben indult és a hallgatók a 2018/2019-es tanév második szemeszterét már itt kezdhetik. A beruházás teljes költsége nettó 15,3 milliárd forint.

A campusfejlesztés a környéken élők és a kerületiek életminőségének javulásához is hozzájárul, mivel a beruházás része a campus parkjának teljes megújítása is. Az egyetem új központi tere a kerület egyik kiemelkedő pihenőparkjaként a nagyközönség számára is nyitva áll majd, a MOME előtti közterületen pedig felújítják a járdákat és a zöldfelületeket, valamint új közterületi parkolók is létesülnek.

Galéria

Pest megyeMarket Építő Zrt.ZugligetXII. kerületoktatási beruházásKKBK