2024.04.16, Kedd

Hosszú Katinka és Michael Phelps került az úszóvilág trónjára

mti, pestpilis.hu

2016.12.05. 09:43

A háromszoros olimpiai bajnok magyar klasszis és a minden idők legeredményesebb olimpikonja lett az év úszója a nemzetközi úszószövetségnél.

Hirdetés

Hosszú Katinka egymás után harmadszor, Michael Phelps 2012 után másodszor lett az év úszója. A vizes sportok világszövetsége (FINA) az olimpiai eredményeket (csak egyéni számok), a világrekordokat és a világkupában elért összetett helyezést, valamint a világranglistákon elért 1-5. helyeket vette figyelembe a pontversenyben.

A bajai úszónő tavaly háromszor nyert aranyérmet a riói olimpián, akárcsak az amerikai Katie Ledecky. Bár a világrekordok tekintetében Ledecky 3-1-re nyert, Hosszú Katinka egy olimpiai ezüstérmet is szerzett. Emellett a világkupa-összetett győzelem, illetve a világranglistás helyezések is az ő győzelmét segítették.

Egyéni olimpiai érmek tekintetében Hosszú volt a legeredményesebb úszó az idei játékokon.    


Hosszú: Nagyapámnak 23 év után lett igaza

A díjakat a windsori Ceasars Hotel Colosseumban adták át hagyományos gála keretében. "Először is a nagypapámnak szeretném megköszönni ezt az elismerést, négyéves voltam, amikor megmondta, hogy egyszer olimpiai bajnok leszek” - nyilatkozott Hosszú Katinka, amikor átvette az elismerést. „Kicsit hosszú időt kellett várnia, huszonhárom évet, hogy kiderüljön, igaza van. És persze szeretném megköszönni férjemnek és edzőmnek, Shane-nek, hogy megmutatta az utat, és lehetővé tette, hogy beigazolódjon nagypapám jóslata."    

Ledecky az év csúcsteljesítményéért járó különdíjat érdemelte ki a 400 gyorson elért, 1024 FINA-pontot érő világcsúcsáért. Ugyanez az elismerés a brit Adam Peatynek jutott a férfiaknál - ő a 100 mellen felállított rekordjával lett első.

A férfiaknál az év legjobbja a Rióban újabb elképesztő produkcióval, öt aranyéremmel tündöklő Michael Phelps lett. A 32 éves amerikai úszó összesen 23-szoros olimpiai bajnok, ezzel toronymagasan a legeredményesebb az olimpiák történetében.

 

SportúszásHosszú Katinka

Ajánljuk még