2024.04.25, Csütörtök

Parkot kapott Angyalföldön a Barcelona legjobbjának választott legenda

mti

2017.06.24. 22:54

Egy komplex felújítási program indul el a 350 milliós Kubala László-parkkal, melynek névadóját magyar fejjel felfoghatatlan tisztelet övezi Spanyolországban.

Hirdetés

Ünnepélyesen leleplezték a Kubala Lászlóról, az 1950-es évek világklasszis labdarúgójáról, az FC Barcelona néhai játékosáról elnevezett park "alapkövét" Budapesten. A park a főváros XIII. kerületében, a Vasas Sport Club Fáy utcai sporttelepe mögött, a Tahi utca és a Rákos-patak közötti területen jön létre.

A parkban egyebek mellett zöldfelületet, virágos promenádot, kültéri fitneszberendezéseket, talajvizes öntözőhálózatot, gyalogoshidat terveznek kiépíteni egy 350 millió forintos fejlesztésben.

Az eseményen Tarlós István főpolgármester elmondta, az emlékkő letétele a kezdete egy csaknem kétéves komplex felújítási folyamatnak, amelynek során tömegsportot is támogató területet alakítanak ki a környéken. A Béke és a Göncöl utca között

  • futópályát,
  • kerékpárutat
  • és ezekhez tartozó közvilágítási rendszert építenek 2019-ig.

Hangsúlyozta, az irányító középpályásra Katalóniában mítoszként tekintenek, és Spanyolország egészében máig különleges tisztelet övezi.

Kovács Barnabás, Magyarország barcelonai főkonzulja nyomatékosította: Magyarországon el sem tudják képzelni, hogy Spanyolországban mekkora tisztelet övezi Kubala Lászlót, akinek géniuszát elhallgatta a kommunista diktatúra. Közlése szerint ő kezdeményezte Tarlós Istvánnál, hogy nevezzenek el közterületet az FC Barcelona néhai játékosáról.    

Az 1927. június 10-én, Budapesten született Kubala László pályafutása során háromszor szerepelt a magyar, hatszor a csehszlovák és tizenkilencszer a spanyol válogatottban. Játékosként az FC Barcelonával 1950 és 1961 között egyebek mellett négy bajnoki címet és két Vásárvárosok Kupáját nyert, majd klubedzőként az Espanyol, a Málaga, a Murcia és az Elche kispadján is ült a Barcelonáé mellett.    

Irányításával 1978-ban, tizenkét évnyi szünet után szerepelt ismét világbajnokságon a spanyol válogatott, amelyet 68 mérkőzésen vezérelt. Ez 2014-ig nemzeti rekordnak számított. A 2002. május 17-én elhunyt Kubala Lászlót 1999-ben, az FC Barcelona alapításának 100. évfordulóján a csapat történetének legjobb játékosává választották a szurkolók.

Ajánljuk még