2024.03.28, Csütörtök

Történelmet írt egy magyar futó az atlétikai vb-n

mti

2017.08.08. 09:55

Baji Balázs még most sem hiszi el, amit átélt, az utolsó métereken olyan erő hajtotta, amit nem is ért. Csak az olimpiai bajnok és a vb-címvédő verte meg.

Hirdetés

Megszületett az atlétikai világbajnokságok történetének első magyar futóérme: Baji Balázs elképesztő bravúrnak számító bronzérmet szerzett a londoni vb-n.


A megtörő lendület után hatalmas hajrá

Hogy mennyire messze voltunk eddig ettől az eredménytől ez az adat mutatja: eddig sprinstzámban összesen két futónk jutott világbajnoki döntőbe Kovács Attila (1987, 100 m) és Bakos György (1983, 110 m gát) személyében.

A békéscsabai születésű, tavaly Eb-ezüstig jutó Bajitól már a döntőbe jutás is óriási eredmény volt. A hétfő késő esti fináléban fináléban jól rajtolt, de a második gátat leverte, emiatt némileg megtört a lendülete. Azután ismét jó tempóban futott, majd ugyan a nyolcadik gáton megint hibázott egy kicsit, de a kilencedik és tizedik már szinte tökéletesen sikerült. Az ekkor nagyokat hibázó, addig a harmadik helyen futó francia Garfield Darient sikerült megelőznie, így 13.28 másodperces idővel ért célba az olimpiai bajnok jamaicai Omar McLeod, valamint az előző vb-n győztes orosz Szergej Subenkov mögött.


Mindenkit nyomott a vb-döntő terhe

"Elképesztő futás, elképesztő verseny volt. Még nem is hiszek annak, amit átéltem. Hihetetlenül boldog vagyok, nyilván álmodoztam róla, de nem mertem elhinni, hogy ez megvalósulhat" - értékelt az M4 Sportnak Baji. Leszögezte, nagyon kemény verseny volt, sok hibával, úgy érezte, mindenkin rajta volt a világbajnokság terhe.    

"Éreztem a végén, hogy úristen, ott lehetek a dobogón. Akkor olyan energia szabadult fel bennem, és olyan erő hajtott át az utolsó néhány gáton, hogy nem is értem.” Kifejtette, bár szerette volna, hogy olyan tiszta és szép legyen a döntős futása, mint az első két körben, ez nem sikerült. "De ez nem zökkentett ki annyira, hogy gondot okozzon. A verseny megadta a lehetőséget, hogy vissza tudjak jönni."   


Mélyről sikerült visszajönnie

A 28 éves sprinter leszögezte, negyedik világbajnoksága már a londoni, így sok tapasztalat áll a háta mögött. "Fizikálisan és mentálisan is összeállt a formám. Most értem olyan szintre, hogy ilyen szituációkat meg tudjak oldani" - fogalmazott Baji. "Nagyon örülök, hogy az egész szezonom így sikerült. Mélyről jöttem fel, és örülök, hogy egy ekkora álmot valósítottam meg."

Hozzátette, még nehezen hiszi el, s ez akkor is így lesz, amikor a kezében lesz a medál. "Nehéz úgy gondolnom magamra, hogy nem csupán világbajnoki döntős, hanem világbajnoki érmes is vagyok. Sikerült odaérnem a világ tetejére. Ezt kell a következő években megtartani, de ezt senki nem veszi el tőlem."    

Az állatorvosként praktizáló futó 110 gáton második felnőtt világversenyes dobogós helyezését érte el a tavalyi Európa-bajnokságon szerzett ezüstje után.

Sportatlétika

Ajánljuk még