2024.03.29, Péntek

Rangos Európa-bajnokságot rendez a hétvégén Érd

pestpilis.hu, erdmost.hu

2018.06.29. 16:56

Nincs kijelölt útvonal, akárcsak a tájfutásban, de itt egy bike-kal kell az ellenörző pontok közt cikázni.

Hirdetés

Idén Magyarország, azon belül Budapest a házigazdája a Tájékozódási Kerékpáros Európa-bajnokságnak. Az ötnapos verseny utolsó két napját Érden rendezik szombaton és vasárnap. A 29 országból érkezett közel 500 versenyző vesz részt, Érden, a Favágó utcai tábornál szombaton 10-kor indulnak a viadalok.

A sportág a tájfutás és hegyikerékpár sajátos keveréke. Tájékozódási futó szempontból annyi benne a különlegesség, hogy a pályát kerékpárral kell teljesíteni. Bringások számára viszont úgy írható le, mint egy normál hegyikerékpár verseny, amelynek nincs kijelölt útvonala, csupán a pálya bizonyos pontjainak meghatározott sorrendben való érintése kötelező. Két ilyen ellenőrzőpont között pedig a versenyző arra megy, amerre akar, ehhez a rendezőség mindössze egy térképet biztosít.

Jellemzően a versenyzők is ebből a két forrásból kerülnek ki, legnagyobb részük tájfutó gyökerekkel rendelkezik, de szép számmal akadnak montisok is, akik megtanulták a térképolvasást.

Hazai viszonyok között a legrangosabb eseménynek a magyar bajnokságok számítanak, melyekből öt van egy évben. Nemzetközi szinten a sportág legrangosabb eseménye a minden évben megrendezett világbajnokság és Európa-bajnokság.

 

ÉrdHelyikerékpár