2024.04.20, Szombat

Honvéd altiszteket avattak Szentendrén

mti

2016.07.11. 10:30

Esküt tettek az MH Altiszti Akadémia végzősei július 9-én, szombaton a szentendrei Fő téren. Az ünnepségen dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes kijelentette: a haza védelme minden polgár kötelessége, de abban kiemelt szerepe és jelentősége van a honvédségnek. Száznegyvenkét honvéd altisztjelölt tette le ünnepélyes esküjét.

Hirdetés

Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese ünnepi beszédét a július elseji hortobágyi robbanásban elhunyt négy tűzszerész katonára való emlékezéssel kezdte. Azt mondta: a Magyar Honvédség négy kiváló altisztet veszített el, akik hazaszeretetükkel, bátorságukkal és önfeláldozásukkal példát állítottak mindenki elé. Juhász Attila, Rózsa János, Balázs Ádám és Kozár Gábor teljesítette esküjében vállalt kötelességét, védte, óvta a magyar emberek biztonságát. Kiemelte: hozzátartozóik nem maradtak és nem maradnak egyedül, a honvédség, a Honvédelmi Minisztérium támasz és biztonság a családtagoknak. 
    Orosz Zoltán arra hívta fel az altisztek figyelmét, hogy esküjük egy életre szól, felelősséggel tartoznak bajtársaikért, leendő csapataikért és a hazáért. Rámutatott: ez a hivatás számos nehézséget, sőt veszélyt is jelent, hiszen számtalan területen kell helytállniuk, itthon, a mindennapokban vagy a hazától távol. 
    Szólt arról is, hogy a magyar honvédség közösségét összeforrasztja a haza szeretete és az elszántság az ország fegyveres védelmére, és a katonák számára meghatározó jelentőségű, hogy tudják, a hazának szüksége van a szolgálatukra. 

Az ünnepi eseményen altiszti kardot kapott Makádi Ádám Pál őrmester, rajta kívül még három kiváló eredménnyel végzett hallgató neve került fel az MH Altiszti Akadémia emlékfalára.
A rendezvényen részt vett Hegedűs Ferenc páncélos őrmester, aki a napokban tölti be 102. életévét, és aki a Jutasi Csapat-altisztképző Iskola elvégzésének 75. évfordulója alkalmából platina emléklapot vehetett át.
Az érdeklődők szombaton a Magyar Honvédség technikai bemutatóját is megtekinthették a szentendrei Duna-korzón. 

forrás: mti / honvedelem.hu

Ajánljuk még