2024.03.19, Kedd
Váljatok újra nemzetté, magyarok! - 111 éve született Wass Albert

Váljatok újra nemzetté, magyarok! - 111 éve született Wass Albert

pestpilis.hu

2019.01.08. 17:52

Örökérvényű üzeneteket hagyott hátra, akár a természetről, akár az erdélyi népek sorsáról, akár az emberi lélek működéséről írt.

Hirdetés

Ma ünnepli születésnapját a magyar szépirodalom egyik legnagyobb hatású írója, Wass Albert, aki 1908 január 8-án született Erdélyben a mezőségi Válaszúton. Miután koholt vádak alapján Romániában háborús bűnösnek nyilvánították, a második világháború végén kényszerűségből emigrált. 1952-ig Németországban, majd haláláig, 1998 februárjáig az Egyesült Államokban élt.

Művei alapvetően a halála után kezdtek el terjedni Magyarországon, és fokozatosan egyre nagyobb népszerűségre tettek szert. A természet szépségeiről és titkairól, az erdélyi népek sorsáról és lelkivilágáról, a történelmi viharokról vagy akár az emberi értékekről írva számos örökérvényű iránymutatást és üzenetet hagyott hátra. Valószínűleg ennek köszönheti rendkívüli olvasottságát, és a művei köré szervezett rengeteg irodalmi rendezvényt.

Erdélyben és aztán az emigráns szerepben is nyíltan felvállalta a magyar érdekek képviseletét, részben emiatt a mai napig sok támadás éri - a jogtalan vádakról, és a rájuk adott válaszokról ebben a cikkünkben írtunk a 110. születésnapján. 

Bár továbbra is emigrációban élt, a rendszerváltás után fokozott figyelemmel követte a magyar közéletet, nem egyszer markáns véleményt megfogalmazva az itthoni helyzetről. Az egyik ilyen üzenete ma is aktuális...  

 

"Ez a mai nemzedék kapott ötven év agymosást, néppé gyúrták a nemzetet. Az üzenetem az, hogy ébredjetek föl magyarok és legyetek újra nemzet, váljatok nemzetté! Ahol nem az a fontos, hogy ki mennyi pénzt hoz az országba, hanem hogy ki mennyi jót, szépet és hasznosat tud cselekedni a magyar közösségért. "

FókuszbanmagyarságszépirodalomWass Albert

Ajánljuk még