2024.04.23, Kedd

Tíz perc alatt ötezer forinttal növelhető az ifjú pár havi keresete

pestpilis.hu

2016.10.04. 19:21

Egyelőre a jogosultak jelentős része nem veszi igénybe az első házasoknak járó adókedvezményt, pedig nem igényel különösebb adminisztrációt.

Hirdetés

A KSH statisztikája szerint csaknem 29 ezer házasságkötés volt 2016 első hét hónapjában – adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium. Azonban mindössze 17 ezren vették igénybe az első házasoknak járó adókedvezményt júliusban, amelyben benne vannak a tavaly házasságot kötők is.

 

Hogyan igényelhető?

A 2015-ben bevezetett kedvezmény egyszerű: a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül – de legfeljebb a családi kedvezményre jogosultság megnyíltáig – az ifjú házasok együttesen havi 5000 forint  adónak megfelelő kedvezményt érvényesíthetnek. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti.

Akik az esküvőjüket követően adóelőlegükből még nem érvényesítették a kedvezményt, azoknak érdemes ezt mielőbb kérni. Az érintetteknek mindössze annyi teendőjük van, hogy a munkáltatónak leadnak egy ún. adóelőleg-nyilatkozatot, amely tartalmazza, hogy kedvezményt melyikük veszi igénybe, vagy azt, hogy az összeget megosztják. 

A nyomtatvány (adóelőleg-nyilatkozat 2016. évben az első házasok kedvezményének érvényesítéséről) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról letölthető ezen a linken.

 

Az elmulasztott pénz sem vész el

Azoknak az adókedvezménye se vész el, akik hónapokkal korábban házasodtak, ám csak most nyilatkoznak munkáltatójuknak. Ők a 2016-os jövedelemről számot adó bevallásukban kérhetik az eddig igénybe nem vett állami nászajándék kiutalását, beszámítását vagy átvezetését.

Fókuszbanadóházasság

Ajánljuk még