2024.04.27, Szombat

Csepelen készült el a világ legnagyobb madárszobra

epiteszforum.hu, csepel.info

2017.06.08. 15:52

Szőke Gábor 40 tonnás acélsólymán 150-en dolgoztak, már az atlantai NFL-csapat arénája előtt őrködik, és hamarosan átadják az új stadionnal együtt.

Hirdetés

Az egykori Csepel Művek egyik gyárépületében készült az a mintegy 40 tonnás, gigantikus acélsólyom, amely az USA legnagyobb NFL-csapata, az Atlanta Falcons stadionját díszíti majd – írja a csepel.info. Az állatszobrairól ismertté vált Szőke Gábor Miklós alkotása a világ legnagyobb ilyen szobra. Szőke Gábor készítette a ferencvárosi Groupama Aréna Fradi-sólymát is, ekkor figyelt fel rá az atlantai amerikaifoci-csapat vezetősége, és kereste meg a felkéréssel.


Másfél évig készült

A szobor 40 tonna rozsdamentes acélból, bronzból és könnyített betonból készült. A 21 méteres széles, 13 méter magas szobor több ezer különböző lézervágott rozsdamentes acélelemből áll. A sólyom karmai között egy hatalmas bronz amerikai futball labda van, amely egy ötlépcsős beton emelvényen nyugszik. A kolosszus teljes felületkezeléséhez 5 tonna üveggyöngyöt használnak fel.

A sólymot a Gábor Miklós Szőke Studióban alkották meg, ami az egykori Csepel Művek területén található 100 éves téglaépületben működik. A munkálatok másfél évig tartottak, 150 ember bevonásával készültek el, beleértve szakképzett hegesztőket, szobrászokat, lakatosokat, felületkezelőket, burkolókat, bronzöntőket, világítástervezőket, statikus mérnököket, művezetőket, lézervágókat, projekt menedzsereket, csomagolástervező és logisztikai partnereket. A projektben a szobrászművész rozsdamentes acél terén széleskörű tapasztalattal rendelkező partnere, a Panelko Kft-t. is főszerepet játszott.


A sztárszobrászok közül a magyart választották

„Közel 50 tervet készítettem az Atlanta Falcons számára, mire megszületett ez a szobor” – idézte az epiteszforum.hu Szőke Gábort. „Hihetetlen érzés, hogy számos nemzetközi sztárszobrász közül az én munkámat választotta megrendelőm, Arthur Blank, az Atlanta Falcons tulajdonosa."

A szobor tengeri szállítása több hónapos előkészületet igényelt beleértve a csomagolástervezést és a logisztikai szervezést. A csomagolásnál figyelembe kellett venni a rozsdamentes acél szobor különleges felületkezelését, valamint a bronzlabda anyagát, amelyek egy hónapig utaznak majd a párás-sós levegőben a konténerek belsejében.


Négy konténerbe fért csak bele

A sólyom szobor idén februárban Csepelről 4 darab 12 méteres konténerben hajózott több ezer kilométert Atlantába. A 2 millió négyzetméteres Mercedes-Benz Stadion idén nyárra készült el, ennek a főbejárata előtt áll a fiatal magyar szobrászművész alkotása. A szobor egy hónapos utazás után márciusban érkezett az Egyesült Államokba, ahol közel harminc fős csapat kezdte el a több hónapos építési és szobrászati munkálatokat Szőke Gábor Miklós vezetésével.

Az ATV riportja szerint május 15-én a szobor 85 százalékos készültségi állapotban volt.

FókuszbanszobrászművészetCsepel

Ajánljuk még