2024.04.19, Péntek

Energiatakarékosságra tanít egy új, ingyenes foglalkoztató füzet

hegyvidek.hu

2018.02.19. 12:30

Egy pazarló trollocska hibáin át ismerkedhetnek a gyerekek a célszerű viselkedéssel, a füzet egy nemzetközi projektben készült a Hegyvidéken.

Hirdetés

Hümér egy kedves, de pazarló kis troll, akinek a gyerekek taníthatják meg, hogyan kell takarékoskodni az energiával. Erről szól a XII. kerületi önkormányzat Zöld Irodája és a Budai Rajziskola együttműködésében készült foglalkoztató füzet, amely a közép-európai Together-projekt keretében hét ország gyermekeihez jut el – írja a hegyvidek.hu. A Hümér kalandjai a Zöld Óvodában című, online is elérhető füzetet így a magyaron kívül olasz, horvát, lengyel, cseh, szlovák, szlovén, illetve angol nyelven is elkészítették.

A füzetben a gyerekek változatos feladatokkal találkozhatnak: egy téli jelenetet ábrázoló képen például megkereshetik azokat az eszközöket, amelyekkel energiapazarlás nélkül tehetik melegebbé a szertelen Hümér által kihűtött szobát, egy nyári képet szemügyre véve pedig azon gondolkodhatnak el, miért nem jó ötlet, ha a rosszcsont troll nyitott ablak mellett szeretné maximális fokozatra kapcsolni a légkondicionáló berendezést. Az égve felejtett villany, vagy a fogmosás közben zubogni hagyott víz esete szintén az energiatakarékosság lehetőségeire irányítja rá a gyerekek figyelmét.

„A Together-projekt arról szól, hogy jelentősebb beruházás nélkül, elsősorban szemléletváltással számottevő energiamegtakarítást lehet elérni a középületekben” – magyarázta a hegyvidek.hu-nak Kovács Lajos alpolgármester, akitől elsőként a Normafa Óvoda nagycsoportosai vehették át a foglalkoztató füzetet.

 

A Together-projekt nem csak a gyerekeknek szól

A Zöld Iroda vezetője, Rózsa Zoltán arról számolt be, hogy a Hegyvidéken kilenc, különféle funkciójú önkormányzati tulajdonú épületet, köztük óvodákat vontak be a Together-projektbe. Az épületekbe okosmérőket telepítettek, amelyek folyamatosan rögzítik a gáz- és villanyfogyasztás változásait. A kinyert adatokat a munkahelyi közösségek elemzik ki szakértők segítségével, majd az eredmények alapján lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a felhasználói szokások alakításával csökkentsék az energiafogyasztást. A dolgozók motiválására jutalomban részesítik azokat a közösségeket, amelyek a legjobban tudnak spórolni az energiával.

A közösségi energiamegtakarítást megvalósító hegyvidéki Together-projekt bekerült az Energy Globe Magyarország döntőjébe, amelyen a leginnovatívabb fenntarthatósági kezdeményezések versenyeznek. A versenyen hat kategóriában keresik hazánk kiemelkedően okos, fenntartható megoldásait. A szavazók között négy darab Iphone X mobiltelefont sorsolnak ki.

FókuszbanóvodásgyerekekenergiahatékonyságHegyvidék