2024.04.27, Szombat

Megkezdődött a Rákosrendező-Esztergom vasútvonal villamosítása

mti

2016.07.31. 08:34

A főváros és Esztergom között 51 kilométeren villamosítják a vasútvonalat, a 33 milliárdos beruházás számos további fejlesztést tartalmaz.

Hirdetés

A fejlesztések után az ország egyik legkorszerűbb és legmodernebb pályaszakasza várja az utazóközönséget a Budapest-Esztergom vasútvonalon”. Megkezdődött a Rákosrendező-Esztergom vasútvonal villamosítása. Az eseményen részt vett Kiss Attila, a Pest megyei kormánymegbízott kabinetfőnöke is.

 

„A Budapest-Esztergom vasútvonal villamosítása és a kapcsolódó beruházások illeszkednek a kormány koncepciójába, hogy a vasút és az autóbusz találkozása egy városban egy helyen legyen, ezért Dorogon és Esztergomban új autóbusz-pályaudvar is épül” - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára az ünnepségen.

 

Mosóczi László hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a vasút fejlesztésére kiemelt figyelmet fordít.

„Soha ekkora mértékű vasútépítés nem volt, mint ami az elkövetkezendő években várható” - jelentette ki, és hozzátette, Brüsszelben a napokban döntöttek a Hatvanra és Pusztaszabolcsra vezető elővárosi vonalak felújításának támogatásáról.

 

Mosóczi László, miután felolvasott egy 1950-es újságcikket az esztergomi vonal villamosításának 1951-es tervezett átadásáról, hangsúlyozta, hogy a most induló beruházás 2018 végére valóban elkészül.

Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Komárom-Esztergom megye fejlesztési biztosa szólt arról, hogy a fejlesztések után az ország egyik legkorszerűbb és legmodernebb pályaszakasza várja az utazóközönséget a Budapest-Esztergom vasútvonalon.

 

Tokaji Róbert, a MÁV Zrt. műszaki igazgatója hangsúlyozta, a beruházás során 51 kilométer hosszúságú vonalat villamosítanak a legkorszerűbb technikák alkalmazásával, ehhez két villamos alállomást alakítanak ki, Óbudán pedig karbantartó bázist építenek.

A beruházás keretében Angyalföld és Újpest között új, második vágány épül, megújul Esztergom, Dorog és Klotildliget felvételi épülete, átépül Esztergom és Angyalföld vágányhálózata, autóbusz-állomás, illetve autóbusz-forduló létesül Esztergomban és Dorogon.

A villamosítás, az ütemes menetrend és a korszerű Flirt motorvonatok forgalomba állításával várhatóan további 10 perccel csökkenhet a szakaszon a menetidő. A kivitelezést a Strabag Vasútépítő Kft. vezette konzorcium (MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt.; TRSZ Kft.) végzi nettó 33,7 milliárd forintért. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, magyar és uniós források felhasználásával valósul meg.

(MTI/Pest Megyei Kormányhivatal/magyarepitok.hu)