2024.04.26, Péntek

Szigorítja a kormány a közbeszerzési törvényt

magyarepitok.hu

2016.10.27. 14:38

Fejlesztik Debrecen és Kecskemét repterét, a bővítéshez, a hozzáépítéshez és a ráépítéshez sem kell építési engedély – derült ki a csütörtöki kormányinfón.

Hirdetés

Pénteken benyújtják a közbeszerzési törvény módosításáról szóló a törvényjavaslatot - jelentette be Lázár János a szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a módosítás lényegét úgy foglalta össze, hogy

  • a közbeszerzési törvény szigorodik,
  • a közbeszerzési eljárás egyszerűbbé válik,
  • az elbírálás pedig gyorsabb lesz.

Hozzátette, akiről bebizonyosodik, hogy megszegi a törvényt, az 90 napra kizárja magát a közbeszerzésekből.


80 társadalmi szervezettel egyeztettek

Fontos szempontként jelölte meg, hogy a verseny élesebb legyen, emlékeztett azokra az esetekre, melyeknél a sajtó és a közvélemény arra panaszkodott, hogy egyetlen ajánlattevő van. A mostani javaslat arra törekedik, hogy minél több ajánlattevő lehessen: „Akár érvénytelen is lehet az eljárás ha túl kevés a jelentkező.”

Azt is elmondta, hogy az újítás alvállalkozók érdekeit fogja védeni, és az értékhatárokat is felülvizsgálják. A módosítása előkészítése Lázár János elmondása szerint március óta zajlik, ennek során hat körben 80 társadalmi szervvel egyeztettek.


Ferihegy közúti összeköttetése is fejlesztésre szorul

A kormányinfón az is elhangzott, hogy érdemben fog változni az építésügyi eljárás. A január egytől bevezetett egyszerű eljárást kiterjesztik, így a jövőben a bővítést, a hozzáépítést és a ráépítést is egyoldalú bejelentéssel meg lehet valósítani.

Lázár János azt is bejelentette, hogy Debrecen és Kecskemét repülőterét is fejlesztik. Utóbbi repülőtéren polgári leszállóhely is létesül. Ferihegy fejlesztése is napirendi pontra került: közúti és vasúti összeköttetését is felülvizsgálja a kormány.

Gazdaságközbeszerzéskormányinfó