2024.04.24, Szerda

Egy jó szakma felér egy diplomával!

mti

2018.04.23. 19:04

Évről évre nő a fizikai szakmákat népszerűsítő verseny létszáma: idén már 7500 diák jelentkezett, a budapesti döntőbe 15 ezer fiatalt várnak.

Hirdetés

A budapesti Hungexpo területén megnyílt a Szakma Sztár Fesztivál, mely a fizikai szakmák presztízsének helyreállítását tűzte ki célul. A rendezvény az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) döntőjeként zajlik három napon át, a tavalyi 15 ezer látogató után idén is hasonló létszámot várnak.

A szervező Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) tájékoztatásából kiderült, a versenyre jelentkező tanulók létszáma 2008 óta erőteljes növekedést mutat. Míg az induló évben 15 szakmában 2006 fő vett részt az írásbeli elődöntőben, idén 43 szakképesítésben több mint 7500 fő jelentkezett a versenyre, melynek szlogenje: „Egy jó szakma felér egy diplomával!”


Az általános iskolások is kipróbálhatják magukat

A látogatók 70 százalékát az általános iskolákból érkező, közvetlenül pályaválasztás előtt álló (6−7. osztályos) fiatalok adják. A látogató diákok szakmai tárlatvezetésen vehetnek részt, valamint az egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatják majd tehetségüket.

Az idei fesztivál megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. A kormányfő úgy fogalmazott, olyan országot kell építeni, ahol a munkásoknak és a munkának becsülete van, ahol minden fiatal kezébe jut egy értékes szakma vagy hasznos diploma.

Parragh László, az MKIK elnöke arról beszélt, a cégek 67 százaléka szerint hiányzik a szakképzett munkaerő Magyarországon.

Szerinte ugyanakkor nem a szakképzett munkaerő hiányzik, hanem a nemzet gyarapodásához szükséges erő, ezt kell megerősíteni, ami hatalmas feladat.

Gazdaságszakmunkásokszakképzés