2024.03.28, Csütörtök

Újra közösségi térré válik a Szabadság-híd

mti

2017.05.10. 11:33

Budapest vezetése támogatja, hogy a nyári hétvégéken csak a gyalogosok és a biciklisek használják a hidat.

Hirdetés

Korábban a felújítás miatt zárták le, idén pedig a tavaly kialakult hangulatot varázsolják vissza a hétvégékre.

A fővárosi városvezetés támogatja, hogy nyáron néhány hétvégére lezárják a gépjármű- és villamosforgalom elől a Szabadság hidat és azt a gyalogosok, kerékpárosok vehessék birtokba. A döntést erről várhatóan a következő ülésén hozza majd meg a Fővárosi Közgyűlés.

2016-ban a villamosvágány-felújítások miatt zárták le a Szabadság hidat, amit gyorsan birtokba vettek a fővárosiak és a turisták, a terület Budapest legkedveltebb szabadidős tere volt heteken át. Az akció megismétlését a Város és Folyó Egyesület kezdeményezte februárban, majd ezt megerősítette egy szocialista előterjesztés a Fővárosi közgyűlésen.

Az ötlet szerint a híd a gyalogosok és a kerékpárosok számára a nyári iskolaszünteti hétvégeken nyílik meg.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a mostani napirend vitájában elmondta: a szervezőkkel hónapok óta folytatnak egyeztetést az ügyben, a hidat szombati és vasárnapi napokon zárnák le a nyári iskolai szünetben. Augusztus 20-án és azt követően nem zárnák le. Tarlós István főpolgármester hozzátette, a vizes világbajnokság idejére nem alkalmazható a kezdeményezés, további kikötés, hogy a híd tetején levő turulhoz tilos felmászni.

HelyiSzabadság-híd