2024.04.26, Péntek

Nagyot lépett előre Budaörs egészségközpontja

pestpilis.hu

2017.08.29. 10:01

A beruházás kiváló feltételeket teremt a vastagbélrák megelőzését biztosító vizsgálatokhoz. Időben felismerve ez a legjobban kezelhető betegség, 45 év felett mindenkinek érdemes ötévente endoszkópos vizsgálatra mennie.

Hirdetés

Mostantól nem egy, hanem két vizsgálóban fogadja a gasztroenterológiai (emésztőrendszert gyógyító) rendelő Budaörsön a pácienseket. A Budaörsi Egészségügyi Központ 25 millió forintos, sajáterős beruházással teremtett helyet az új rendelőnek, amelybe a legmodernebb képalkotó képességekkel rendelkező gasztroenterológiai tornyot és új endoszkópokat szereltek be.

Bővült az orvosi csoport is: Rédei Csaba 17 éves kórházi múlttal a háta mögött csatlakozik a csapathoz. Az intézmény a sorban állás jelentős rövidülését várja a beruházástól.


Egy időben két orvos tud dolgozni

„Rédei doktor úr sok pácienst vett át kollégáitól, így a betegek máris érzékelhetik az előjegyzési idő rövidülését” – idézte dr. Gamal Eldin Mohamedet, a Budaörsi Egészségügyi Központ orvos igazgatóját az intézmény sajtóközleménye.

A főorvos elmondta, hogy az új rendelőkomplexumban egy időben két orvos tud dolgozni. A szakemberek eddig egy helyiségben, felváltva látták el a pácienseket. További előny, hogy a betegek immár kérhetik, hogy ne bódításban, hanem altatásban vizsgálják meg őket, amire eddig nem volt lehetőség. „Ha a páciens ragaszkodott az altatáshoz, eddig más, fizetős intézménybe kellett irányítanunk, mostantól azonban térítés ellenében Budaörsön is megoldható az altatás” – jelzi a főorvos.


Kiváló képalkotás segíti a megelőzést

„Nincs még egy olyan halálos betegség, ahol az orvos annyira ura lehetne a helyzetnek, ha időben felismerik a bajt, mint a vastagbélrák” - mondta dr. Rédei Csaba belgyógyász, gasztroenterológus mondja, aki májusban csatlakozott kollégáihoz, dr. Balgha Valériához és dr. Molnár Sándorhoz. 45 év felett ezért mindenkinek ajánlott ötévente megjelennie az endoszkópos vizsgálaton. Akinek a családjában vannak ismert vastagbélrákos megbetegedések, ennél is gyakrabban kellene felkeresnie a rendelést, hogy elvégezzük rajta a társadalombiztosítás által fizetett vizsgálatot” – hívja fel a figyelmet a szűrések fontosságára Rédei Csaba.

Rédei doktor kiemelte, hogy a Fuji gépek képalkotó technológiája eltérő színnel képes megjeleníteni a környezetüktől eltérő tulajdonságokkal rendelkező szövetrészeket, így gyorsan felismerhetővé válnak az elváltozások, egyebek mellett a vastagbélrák megelőző tünetei is.


Hogyan kezelhető?

„Az új endoszkópok vékonyak, és rendkívül flexibilisek, így kisebb kellemetlenséget okoznak a pácienseknek” – teszi hozzá dr. Balgha Valéria, az intézmény negyvenéves tapasztalattal rendelkező gasztroenterológusa a fentiekhez. Az Egészségügyi Központ a gyomor- és a vastagbéltükrözésre alkalmas eszközökből is duplikátumot vásárolt, magyarán egyszerre több pácienst is vizsgálhatnak – az orvos szerint így jelentősen csökkenhet a várakozási idő a gasztroenterológiai vizsgálatok esetében.

A vastagbélrák a második legtöbb halált okozó daganatos betegség Magyarországon, pedig megfelelően korai időszakban felismerve endoszkópos beavatkozással kiválóan megelőzhető. A rákos sejtek jóindulatú sejtburjánzásból, úgynevezett polipokból fejlődnek ki, amiket az endoszkóppal fel lehet ismerni és el is lehet távolítani – ezért fontos az új képalkotó eszköz alkalmazása. Az orvos szerint az új endoszkópok kitűnően manőverezhetők, így precízebben lehet végrehajtani a polipok eltávolítását.

Galéria

Helyiegészségügy