2024.03.19, Kedd

Nemzetközi innovációs házépítő versenyt rendeznek Szentendrén

mti

2017.09.22. 13:42

Magyarországra jön 2019-ben a Solar Decathlon Europe verseny, melynek során megújuló energiára fókuszálva építenek tartós turistalátványosságot Szentendrén.

Hirdetés

Két év múlva a térségben először Magyarországon rendezik meg a Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő versenyt. A Pest megyei város az állami ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-vel (ÉMI) együtt pályázott és a szakmai zsűri ezt a tervet találta a legjobbnak a benyújtottak közül.

Az ÉMI közleményében felidézte: a 2002-ben indult Solar Decathlon kezdeményezés fő célkitűzése a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív alkalmazásokkal összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése.

A versenyre a világ bármelyik részéről jelentkezhetnek az egyetemek, a határidő október 31. A szentendrei megmérettetés témája az épületek felújítása lesz.

Hatalmas tömeget várnak és hosszú távra építenek

Az ÉMI szentendrei területén megrendezett esemény tíz napos lesz, a várhatóan mintegy 400 résztvevő egyetemistán kívül 120 ezer hazai és több ezer külföldi látogatóval számolnak. A legjobb épületekből látogatóközpontot alakítanak ki, mely akár évente 25 ezer érdeklődőt csábíthat a Dunakanyarba.

SzentendreHelyinapenergiatudományinnováció