2024.04.26, Péntek

Kétmillióért lehet majd 3D-nyomtatott elektromos autót venni

cnbc.com

2018.03.18. 11:31

A XEV Smartra hasonlító új járművéből az olasz posta már 5 ezer darabot rendelt.

Hirdetés

Mintegy 1,9 millió forint lehet az ára a piacra lépő legújabb elektromos autónak – írja az amerikai cnbc.com. Az LSEV névre keresztelt új járművet mindössze három nap alatt állítják elő, háromdimenziós, vagy 3D-s nyomtatással, a modell tervezési ideje is összesen egy év volt csak. Ezzel szemben egy hagyományos gyártástechnológiával elkészülő autót átlagosan 5 év megtervezni.

 

Új kihívás a hagyományos autógyártóknak

Az amerikai Polymaker által szolgáltatott technológia lényegi eleme, hogy a jármű 57 darabját modern, nagy rugalmasságú és ellenállású műanyagokból készítik el. A műanyagot nem öntik, hanem egy gépezet segítségével apró darabonként építik fel, alkatrészenként akár több millió elemből, úgy ahogy azt korábban csak science fiction filmekben lehetett látni.

 

 

Miután az olasz posta 5 ezer darabot rendelt az LSEV-ből és magánemberek is előjegyeztek további 2 ezret, a járművel 2019-ben Európa utcáin is találkozhatunk majd. A 3D-s nyomtatás új, nem várt irányból jelent komoly konkurenciát nem csupán az autógyártás, de számos hasonló iparág számára is.

elektromos autóokostechnológia