2024.03.28, Csütörtök

1771 építőipari céget töröltek a cégbíróságok a második negyedévben

2015.08.20. 09:51

Idén a második negyedévben 1771 építőipari céget töröltek a cégbíróságok.

Hirdetés

Idén a második negyedévben 1771 építőipari céget töröltek a cégbíróságok, ez 11 százalékkal több, mint az első negyedéves adat, és egyharmadával több az egy évvel korábbinál - közölte saját adatbázisára hivatkozva az Opten céginformációs szolgáltató szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a felszámolással megszűnő építőipari társaságok száma a második negyedévben 774 volt, ez 44 százaléka az összes törlésnek, holott ez a mutató két évvel korábban még 77 százalék volt. A most megszűnő cégeket leginkább a hatóság vezeti ki a piacról kényszertörléssel, amiért nem lelhetők fel, vagy nem tesznek eleget elemi adminisztratív kötelezettségeiknek sem.

A közlemény azzal indokolja az építőipari cégek növekvő számú megszűnését, hogy a tavalyi, biztató fellendülés után idén visszaesni látszik az új megrendelések állománya. Az uniós forrásból támogatott nagy beruházások pedig nem hozták meg a fellendülést a kisebb cégeknek. Optimizmusra adhat okot az, hogy az utóbbi időben emelkedni kezdtek az ingatlanárak. A növekvő árak normál esetben generálják az épületépítési és -felújítási projekteket, de a jelenlegi helyzet távolról sem nevezhető stabilnak.

A befektetők ugyanakkor az alacsony jegybanki alapkamat és az értékpapírokba vetett bizalom csökkenése miatt tömegesen fordulnak az ingatlanpiac felé - értékeli a helyzetet az Opten közleménye.

Galéria

Képriportépítőipari cégeképületfelújításingatlan