2024.06.17, Hétfő

Már nem csak százéves épületek vesznek részt a Budapest100-on

MTI

2017.02.24. 13:41

A rakpart lesz idén a fővárosi épületeket bemutató program központi témája, ezúttal azonban a 18. századtól egészen a legmodernebb épületekig behatóbban megismerhetjük a Duna-parti házakat.

A Rákóczi hídtól az Árpád hídig a Duna-parti lakóközösségek, intézmények az épületek korától függetlenül vesznek részt az április 22-én és 23-án megrendezésre kerülő programban. Így a régi paloták mellett modern és kortárs épületek is lesznek a látogatható helyszínek között - közölték a szervezők csütörtökön.

A Budapest100 a rakpartok házaiban a speciális helyszín előnyeit és hátrányait is bemutatja, miközben hagyományainak megfelelően közkinccsé teszi az itt élők és a középületekben dolgozók történeteit.

A hidak látványa, a pesti templomtornyok és a budai dombok, a vízben este tükröződő fények méltán tették a világörökség részévé a rakpartot. Egyaránt volt helyszíne a magyar történelem ünnepeinek és tragédiáinak, és míg hétköznapjait régebben az ipar, a kereskedelem és a közlekedés határozta meg, ma a turizmus, a szórakozás, a hajókázás és a híres fürdők mellett a diplomácia és a politika színtere. A rakpartok jövője állandóan megújuló vitatéma és sürgető urbanisztikai feladat, amelyet szintén feldolgoznak majd a kétnapos sorozat programjai.

A Budapest100 új honlapján folyamatosan bővülő hírek fogadják az érdeklődőket. A már korábban is gazdag tartalommal működő oldal felépítése átláthatóbb és könnyebben kezelhető lett, tableten és telefonon egyaránt böngészhető és a rendezvény hétvégéjére a teljes program elérhetővé válik letölthető formában is. A Budapest100 ötletgazdája a Blinken OSA Archívum, szervezője a KÉK - Kortárs Építészeti Központ.

Ajánlóprogramokurbanisztika