2022.12.08, Csütörtök

Több mint ezer programot kínál az idén 25 éves Sziget fesztivál

MTI

2017.05.11. 15:44

Félmillió látogatót várnak a 6 milliárd forintos büdzséből szerveződő jubileumi rendezvényre. Idén többek között Pink, PJ Harvey és a Whiz Kalifa is a sztárfellépők névsorát gazdagítja.

Hirdetés

A Sziget az elmúlt negyedszázadban Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciójává vált - mondta Gerendai Károly főszervező csütörtökön Budapesten. A 25. alkalommal megszervezett fesztiválról tartott sajtótájékoztatón elhangzott: 52 országból érkeznek fellépők a több mint ezer programot felvonultató rendezvényre.

A főszervező a jubileum kapcsán kiemelte, hogy a Sziget egy baráti társaság hirtelen jött kezdeményezéséből indult 1993-ban. Az indulás évében 26 millió forint volt a fesztivál költségvetése és 43 ezren látogattak el a rendezvényre, idén már 6,3 milliárd a büdzsé és elképzelhető a tavalyi 496 ezres látogatócsúcs felülmúlása is. Évente 80-85 ezer külföldi fordul meg a Szigeten.

„A Szigetnek soha nem ment olyan jól, mint most, tavaly mégis úgy éreztem, a 25. évforduló jó apropó lesz számomra kilépni a napi operatív munkából és átadni a stafétát. A cég akkor lesz jobb, ha a szakemberek jobbak, mint én, és nekem egyre kevésbé van közöm ahhoz, ahogy a fesztivál mai közönsége gondolkodik”

- hangsúlyozta Gerendai Károly.

Megjegyezte, hogy már meghozta ezt a döntést, amikor tavaly megkezdődtek a tárgyalások a Providence Equity Partners amerikai befektetővel, amely idén év elején a Sziget Kulturális Szervezőiroda többségi, 70 százalékos tulajdonosa lett. „A befektető cég éppen olyan, amilyet elképzeltünk magunknak: a mi szakmai tapasztalataink felhasználásával biztosít lehetőséget a további bővülésre. Egyelőre még vizsgáljuk a célpiacokat, a lehetséges projekteket, a továbblépés iránya csak később körvonalazódik."

 

A szabadság, sokszínűség, tolerancia a fontos

Kádár Tamás cégvezető kiemelte: a Sziget változatlanul a szabadság, a sokszínűség, a tolerancia, a befogadás, a multikulturalitás értékét képviseli. Idén tovább színesedik a látvány és egyre nagyobb a hangsúly a környezettudatosságon is. „A látványt befolyásoló Art of Freedom nemzetközi pályázatra több száz építmény, szobor, installáció pályaműve érkezett szerte a világból. A zöld program keretében a tervek szerint a vízhasználat jelentős részét idén ivóvíz helyett a Duna vizéből oldjuk meg. Fontos előrelépés, hogy tavaly az összes begyűjtött hulladék 35 százalékát hasznosították újra, idén öt recycling centerben lehet hulladékokat ajándékokra cserélni” - ismertette Kádár Tamás.

Kitért arra is, hogy a Sziget 2017-ben csatlakozott az Európai Fesztiválszövetség Take a Stand elnevezésű kezdeményezéséhez, amely szeretné meggyőzni a fesztiválozó közönséget a fiatalabb generációk kulcsszerepéről a jelen és a jövő közéletének formálásában.

 

Az idei, augusztus 9. és 16. közötti Sziget fellépői között lesz mások mellett Pink, PJ Harvey, Wiz Khalifa, a Kasabian, a Chainsmokers, Jamie Cullum, a Kensington, DJ Shadow, a Bad Religion, a GusGus, az Interpol, Goran Bregovic, a Klezmatics és a Tamikrest, valamint természetesen a teljes hazai élmezőny.

 

Idén sem csak zenei programokkal készülnek

A nem zenei programok közül kiemelkedik a Nagy Utcaszínház, amelyet idén az argentin-spanyol Aerial Jockey Strada és a francia Collectif Arbuste társulat hoz el. A Cirque du Sziget sátra ezer férőhelyesre bővül, itt mutatják be műsorukat a Baross Imre Artistaképző tanulói, a spanyol Compania Vavel Circus, a kanadai Machine de Cirque, illetve a Cirque Alfonse. „Ezek és több más helyszín produkciója kifejezetten a Szigetre születik” - jegyezte meg Kardos József programigazgató.

A Színház- és Táncsátorban különlegesnek ígérkezik a francia Compaigne Käfig társulat Pixel című előadása, a Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon a kubai zongoravirtuóz, Jorge Luis Pacheco fellépése, a blues színpadot új helyszín váltja, a The Music Box, ahol énekes-dalszerzők lesznek láthatók és hallhatók, a Vándor Vurstliban a holland Mr. Image Theatre óriás rovarokkal árasztja el a fesztivál területét és itt lesz az indiai Circus Raj hagyományos cirkuszi produkciójával.

Mint elhangzott, új helyszín a Cardbordia sátor is, ahol kartondobozokból épülnek installációk, a Cine Concert programsorozat keretében némafilmeket vetítenek élő zenei kísérettel, a Magic Mirror sátorban a Limbo ausztrál társulat meghökkentő showja is várja az érdeklődőket. Újdonság Sziget 25 Cruisin séta-, partyhajó, amelyen napközben táncos városnézést lehet tenni a Dunán.

 

Kiállítás készült az elmúlt évek képeiből

Technológiai újítás a fizetési rendszerben, hogy a Sziget applikáción keresztül díjtalanul lehet feltölteni a fesztiválkártyát, amihez rögtön a belépésnél, sorbanállás nélkül hozzá lehet jutni. Jelen lesz a Szigeten a legelterjedtebb globális üzenetküldő alkalmazás, a Viber is, amely Mission: Szitizen című küldetésével nyújt hasznos információkat a felhasználóknak a Szigetről.

Az idei programok ugyan nem a múltra koncentrálnak, az elmúlt 24 év Sziget-fotóiból azonban készült egy kiállítás, amely július végétől szeptember elejéig lesz látható a Nagymező utcai Capa Központban, szigetes karszalaggal ingyenesen.

AjánlóprogramokkoncertfesztiválSziget Fesztivál