2024.03.28, Csütörtök

Tavasszal ismét Budapestre jön a Pussy Riot

MTI

2018.01.31. 17:02

Egy másik orosz punkegyüttessel együtt lépnek majd fel az Akvárium Klubban.

Hirdetés

Budapestet is érinti legújabb projektjével az orosz feminista punkrockegyüttes és aktivista csoport, a Pussy Riot - közölték a szervezők szerdán. Marija Aljohina és a zenei producer Alekszander Cseparuhin 2016-ban kezdett bele a Pussy Riot Theatre-be, amelynek alapját Aljohina Riot Days című könyve adta.

A performansz március 12-én az Akvárium Klub NagyHalljában lesz látható. Az előadáson a tagok közül négyen lesznek színpadon, két férfi és két nő: a Pussy Riot-os Aljohina és Kiril Maseka mellett egy másik orosz punkegyüttes, az AWOTT (Asian Women on the Telephone) duója, a vokalista-basszusgitáros Nasztya és a szintetizátoros Max.

A Pussy Riotból Aljohinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset 2012 februárjában egy Putyin-ellenes performansz közben az orosz rendőrség letartóztatta; Aljohinát és Tolokonnyikovát a bíróság két év börtönre ítélte, ahonnan csak a szocsi olimpia előtt meghirdetett amnesztiának köszönhetően szabadulhattak 2013 decemberében.

A szokatlan helyszíneken tartott flashmobjairól híres polgárpukkasztó csapat 2011 márciusában alakult, gerilla akcióival társadalmi problémákra szeretné felhívni a figyelmet. Zenés performanszaik gyorsan meghódították a világhálót. Magyarországon eddig egyszer jártak, akkor egy beszélgetésen vettek részt a Sziget fesztiválon.

Ajánlókoncertzene