2024.07.19, Péntek

Vérbarackkal, pekándióval és zölddióval készül a Gerbeaud ünnepi csokitortája

MTI

2018.05.18. 11:51

Az idén ünnepli alapításának 160. évfordulóját a cukrászda, amely ebből az alkalomból új csokoládét és tortát is készített.

Megszületett az egyedi Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé, és az ezzel a különleges étcsokoládéval készült Gerbeaud 160 torta, táblás csokoládé és bonbon. A 71,9 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé dél-amerikai és afrikai térségből származó Trinitario kakaóbabok felhasználásával készült.

„Ez a külsejében is különleges, vöröses árnyalatú kakaóbab ízében összetett, aromákban gazdag fajta" – idézi a közlemény Niszkács Annát, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. társ-ügyvezető igazgatóját, aki édesanyjával, Pintér Katalinnal közösen vezeti a családi vállalkozást. A család férfi tagjai, az apa, Niszkács Miklós és fia, Attila szintén tulajdonosai a vállalkozásnak, amelyhez a Gerbeaud mellett a nemrég második Michelin-csillaggal is elismert Onyx étterem és a budai Émile étterem is tartozik.

„A kakaóbabok származási helyüket illetően három forrásból érkeztek: Mexikóból, mely az erős kakaó mellett fűszeres és fás jegyeket mutat. A tanzániai kakaóbabban savas és keserű ízek alkotnak harmonikus elegyet. A kubai növényi jegyeket, kifejezetten dohánylevélre emlékeztető aromát mutat" - tette hozzá Niszkács Anna.

„A torta alapja egy kakaós vajas piskóta, melyre vérbarackzselével rétegzett karamellás étcsokoládé mousse kerül, sókristályos pekándió ropogóssal, zölddió pürével, a tetején étcsokoládé áthúzással" - árulta el a torta összetételét Pintér Katalin. A Cacao Barry Or Noir 1858 több kiszerelésben is megjelenik az évforduló alkalmából: készül belőle 75 grammos táblás csokoládé és bonbon is, melynek ízjegyei megegyeznek a Gerbeaud 160 torta fő ízeivel.

 

A régi magyar cukrászhagyományok is visszaköszönnek idén

Az évforduló alkalmából felelevenítik a régi magyar cukrászat alkotásait, köztük a Diplomata pudingot és a Lúdláb tortát eredeti és modern formájukban is. A Konyakmeggy a Gerbeaud cukrászda valódi öröksége, maga Gerbeaud Emil honosította meg Magyarországon az 1800-as évek végén. 2018-ban László Tamás kreatív cukrászvezető megalkotta a 21. századi konyakmeggydesszertet, amelyet először a Gourmet fesztiválon, a Gerbeaud-ban pedig június 14-től lehet megkóstolni.

Ajánlóhagyományőrzéscukrászdaédesség