2024.02.28, Szerda

Országszerte rendeznek közös vízbe ugrást a WWF felhívására - a központi helyszín ismét Dunabogdány

mti

2016.07.08. 15:05

Országszerte 15 helyszínen rendezik meg július 10-én, vasárnap a Nagy Ugrás elnevezésű programot, amellyel a folyók és vizes élőhelyek természeti értékeire hívja fel a figyelmet a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete. A WWF Magyarország Alapítvány közleménye szerint a program központi helyszíne idén is a dunabogdányi szabadstrand lesz, ahol tavaly mintegy háromszázan rohantak egyszerre a Dunába, hogy ezzel álljanak ki folyóink védelme mellett. 

Hirdetés

Az eseményhez - amely az Ausztriában, Horvátországban és Szerbiában is ekkor megrendezett Európa Amazonasa elnevezésű emléknap részeként ünnepli az öt országon átnyúló Mura-Dráva-Duna bioszféra-rezervátum kezdeményezést - idén Herend, Heresznye, Sződliget, Gyermely, Kisoroszi, Nagymaros, Nagykörű, Sajóörös, Cégénydányád, Ibrány, Túristvándi, valamint Törökszentmiklós, Zebegény és Vác is csatlakozott.
A Nagy Ugrás elnevezésű európai kezdeményezés egy évtizedes múltra tekint vissza, első alkalommal 2005-ben több mint 250 ezer embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak be ugyanabban az időpontban.


"A délelőtt a hagyományos strandröplabda versennyel indul, amire a helyszínen lehet majd regisztrálni, a győztesek pedig ezúttal sem távozhatnak jutalom nélkül. Csúszda, kalandpark, kreatív sarok, vízparti gyermekjátszó, zene és a védjeggyé vált plüss óriáspanda várja az ugrani vágyókat" - idézi a közlemény Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét, aki kiemeli azt is: az Európa-szerte ugyanekkor megrendezett esemény célja újjáépíteni kapcsolatunkat élővizeinkkel. 

A dunabogdányi központi helyszínre Budapestről közös kerékpártúra is indul, a vasárnap délután 15 órakor egyszerre vízbe ugrókat pedig a Dunabogdányi Svábzenekar fúvósai fogják lelkesíteni. Újdonság, hogy idén a Duna szentendrei ága Dunabogdánnyal szemközti túlpartján, Kisorosziban is megrendezik a Nagy Ugrást, így érdekes látványban lehet része a látogatóknak a folyópart mindkét oldalán.

forrás: wwf.hu / mti

Ajánljuk még