2024.03.29, Péntek

Irodaházként újul meg a Buda Palota a Széll Kálmán téren

mti

2016.08.10. 14:19

A közel 8 milliárdos beruházásban másfél év alatt építik át a Széll Kálmán téren a posta korábbi székházát, melynek tornya kilátóként várja majd a turistákat. A szecessziós épületet az 1924-es eredeti tervek alapján állítják helyre, az ország első páternoszterével együtt.

Hirdetés

Modern irodaházként újul meg 25 millió eurós (7,75 milliárd forintos) beruházással a Buda Palota, a posta egykori székháza. A terveket Fekete Zoltán, a beruházó Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón ismertette.

 

Már folynak a munkák

A tájékoztatóból kiderült, az épületet a Magyar Építő Zrt. újítja fel a korábbi tulajdonostól kapott szerződés alapján. A Széll Kálmán téren álló, 18 500 négyzetméter alapterületű, műemléki védettséget élvező épület felújítása már elkezdődött. Az átadása a tervek szerint a mintegy 1,5 évig tartó teljes belső átépítést követően 2018 végén lesz.

 

Összhangban az Európai Központi Bank irányelveivel

Fekete Zoltán azt is elmondta, az ingatlan felújításra előkészített állapotban 22,3 millió euró vételáron került a Pallas Athéné Alapítványok tulajdonába egy hónappal korábban a Wing Zrt.-től. Az épület megszerzésével az alapítványok célja az alapítványi vagyon magasabb hozam melletti befektetése a korábbi államkötvény portfólió helyett ingatlanba, az Európai Központi Bank irányelveivel megegyezően.

Kitért arra is, hogy a tervek szerint a befektetés 10-15 év alatt térül meg, 6-8 százalékos hozam mellett. „Az alapítványok kizárólag a befektetések hozamaiból gazdálkodhatnak, így a tevékenységük évtizedeken át önfenntartó lesz” - mondta.    

 

Hasznosítják a páratlan kilátást

Kiemelte, Budapest új turisztikai attrakcióval is gazdagodik, mert a felújítást követően a Buda Palota tornyát megnyitják a nagyközönségnek, ahonnan a Budai Várra, a Vérmezőre és a Hűvösvölgy felé is páratlan kilátás nyílik. A toronyba a Várfok utca felől lehet majd bejutni.    

 

Az egyik legkiemelkedőbb szecessziós épületet állítják helyre

Szalay Tihamér, a Magyar Építészkamara alelnöke, a felújítást vezető építész arról tájékoztatott, hogy az ingatlan építési engedéllyel rendelkezik, azt az eladó Wing Zrt. készítette elő, és kapta meg. A beruházás során visszaállítják a XX. század egyik legkiemelkedőbb szecessziós jegyeket viselő, és Sándy Gyula építészmérnök tervei alapján 1924-ben felépült palota eredeti állapotát, amely Magyarország első irodaháza volt.

A nyolcemeletes irodaházban működik az ország első páternosztere, ezt is eredeti állapotának megfelelően újítják majd fel. Az épület többfunkciós lesz, az alsó szinteken kereskedelmi egységeket, a felsőkön irodákat alakítanak ki, és háromszintes mélygarázst is építenek hozzá. Az épület udvarán álló kéményt lebontják.

„A felújításnál fő szempont, hogy az eredeti stílust megtartva a legkorszerűbb technológiával és környezettudatos megoldásokkal felszerelve Budapest legkorszerűbb irodaháza jöjjön létre” – Szalay Tihamér.

irodaFókuszban