2024.03.29, Péntek
Több mint háromezer diák kezdte meg a tanévet a Szent István Egyetemen
Facebook

Több mint háromezer diák kezdte meg a tanévet a Szent István Egyetemen

Facebook

2016.09.06. 10:11

Bár a gödöllői intézmény nagy átalakulásokon esett át, erősödött általuk, s a külföldi tanulmányutakat is támogatni tudja.

Hirdetés

Dr. Tőzsér János rektor nyitotta meg hétfő délelőtt a Szent István Egyetem (SZIE) 2016/2017-es tanévét a gödöllői aulában. Az intézmény gödöllői, budapesti, békéscsabai, gyulai és szarvasi kampuszain, valamint a csíkszeredai, zentai és a beregszászi kihelyezett képzésein 3368-an kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat.

Az egyetem oktatási palettája 33 alapszakból, 32 mesterszakból, 10 doktori iskolából, 42 szakirányú továbbképzésből és 15 felsőoktatási képzésből áll. Az új tanévben négy karra vettek fel duális képzésre jelentkezőket, ez az újszerű forma a képzés gyakorlati jellegét erősíti.

Tőzsér János szorgalmazta, hogy a felsőbb évfolyamokon minél nagyobb számban vegyenek részt külföldi képzéseken. Az egyetem ugyanis 1998 óta több mint 3 millió eurónyi forrást szerzett mobilitási programokra. A hazai mezőnyben azon kevesek közé tartozik, amelyek elmondhatják hallgatóiknak, hogy középfokú nyelvvizsga birtokában és jó tanulmányi eredménnyel bármelyikük külföldi tanulmányútjához rendelkezésre állnak a szükséges egyetemi források. A folyamat kétirányú: ebben a tanévben a világ 42 országából közel 350 hallgató érkezik a SZIE-re.

 

Sikeresen zajlott le az új képzések integrációja

A múlt tanévben az egyetemhez csatlakozott a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara, miközben az állatorvosképzés és a pedagógusképzés elkerült az intézménytől. A rektor kiemelte, hogy az egyetem a változások közben zavartalanul működött, és már az eltelt háromnegyed év is bizonyította, hogy a budai, kertészeti, élelmiszeripari és tájépítészeti karok csatlakozásával a Szent István Egyetem tudományos kapacitásában és vállalati-gyakorlati kapcsolataiban egyaránt erősödött. Feltörekvő ágazatok oktatása került hozzá, portfóliója a mezőgazdasági termelés, az élelmiszeripar és a vidékfejlesztés területén teljesebbé vált.

Az ünnepségen bejelentették, hogy a köztársasági elnök egyetemi tanárrá nevezte ki dr. Tóth Tamást a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karra, dr. Csintalan Zsoltot a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karra.

GödöllőHelyiSzent István Egyetem