2024.07.19, Péntek

Bordeaux-ban aranyérmes lett a ceglédberceli cserszegi fűszeres

2016.05.17. 13:57

A Megyeri - Hanti pincészet ceglédberceli cserszegi fűszerese aranyérmes lett a Challenge du Vin a legrégebbi nemzetközi borversenyen.

Az 1976-ban alapított Challenge du Vin a legrégebbi nemzetközi borverseny, s abban különbözik a többi hasonló franciaországi rendezvénytől, hogy nem kizárólag francia borok szerepelnek rajta. A borokat az eredményhirdetés előtt laboratóriumban is elemzik, hogy ellenőrizzék az eredetüket és a szőlőfajtát. A szabályok szerint a nevezett tételek legfeljebb 30 százaléka lehet érmes bor. A 2016-os versenyen több, mint 4000 bor indult a világ minden tájáról s összesen 392 aranyérem született,  köztük a Megyeri - Hanti pincészet ceglédberceli cserszegi fűszerese.

A Challenge du Vin abban is különbözik a többi borversenytől, hogy a borokat nagyon alapos vizsgálatnak vetik alá. A bor elsősorban élvezeti cikk és ezért a borok minőségéről összesített értékelést csak az érzékszervi vizsgálat után kaphatnak. Kizárólag szenzorikus vizsgálattal állapítható meg a bor illat- és zamatanyagainak intenzitása, finomsága, alkotórészeinek összhangja, vagyis a bor harmóniája.

A borok értékelésének több módja ismeretes. Szakavatott borászok évek hosszú tapasztalata alapján összeállítottak olyan objektív kritériumokat, amelyek nemzetközileg a bor megítélésének alapjául szolgálnak. Ezek nélkül sem helyi, sem nemzetközi verseny nem lenne lehetséges. Így egy-egy rangos nemzetközi megmérettetés első fázisa mindig a szakavatott bírálók értékelése. Bordeaux-ban a borok kóstolását mintegy 800 hivatásos bíráló és hozzáértő borkedvelő végzi.

A Challenge du Vin-en a borokat az eredményhirdetés előtt laboratóriumban is elemzik, hogy ellenőrizzék az eredetüket és a szőlőfajtát. A díjnyertes mintákat összehasonlítják a kereskedelemben ötletszerűen vásárolt palackokkal is. Így az arra érdemes borok hosszadalmas vizsgálat után kapnak arany, ezüst vagy bronzérmet.

A szabályok szerint a nevezett tételek legfeljebb 30 százaléka lehet érmes bor. A 2016-os versenyen több, mint 4000 bor indult a világ minden tájáról s összesen 392 aranyérem született, ebből 66 fehérbor lett aranyérmes. A magyar mérleg: 16 arany, 13 ezüst, 13 bronz. Ezzel az eredménnyel megelőztük Olaszországot, pedig az európai borkészítés őshazája Itália. Érdemes megemlíteni, hogy míg tavaly a szekszárdi borok taroltak a magyar borok között, addig az idén az egri borok kapták a legtöbb érmet. Természetesen a tokaji borvidék is képviseltette magát az éremgyűjtésben.

Ezért olyan nagy szó, hogy a Megyeri - Hanti pincészet ceglédberceli cserszegi fűszerese arany érmet kapott. A sokak által lenézett, lesajnált cserszegi fűszeres.

A cserszegi fűszeres szőlőt több helyen termelik, de igazi otthona a Kunság. Aki veszi a fáradságot és nagy türelemmel, az Alfölddel szembeni előítéleteit messze maga mögött hagyva beleszippant és belekortyol néhány cserszegibe, igazolva látja majd, hogy milyen fantasztikus ízeket képes kihozni e fajtából a magyar rónaság. A cserszegi kellemes és finom aromaanyagai miatt jó házasítási alapanyag. Zöldessárga színe és fénye elegáns megjelenést ad a bornak.

Megyeri Szabolcs és Hanti Tamás a Megyeri fivérek ceglédberceli borkápolnájából indulva léptek saját útjukra, s a kitartó munka eredményeként jutottak el Bordeaux-ba a legrangosabb európai borversenyre. Az ültetvény, amely ezt az aranyérmes bort adja nekünk Ceglédbercelen található az aranyhegyi dűlőben.

A hivatalos borbírálatoknak, borversenyeknek kettős céljuk van: A termelő visszajelzést kap, hogy másokhoz viszonyítva milyen munkát végzett eddig, a fogyasztó pedig tájékoztatást kap arról, hogy a szakmai zsűri melyik bort milyennek ítélte.

Egyrészt eldőlni látszik a borászok gyakori dilemmája: mennyiség vagy minőség? A  magyar borvidékek - még a területét tekintve legnagyobb kunsági sem - nem képesek nemzetközi méretekben jelentős mennyiséget termelni, tehát csak a minőségi borkészítés lehet a megfelelő cél.

Másrészt ez a komoly elismerés arra is rávilágít, hogy a kunsági borvidéken készíthetők kiváló borok, amelyek megállják a helyüket a legrangosabb nemzetközi megmérettetéseken is.

A kereskedelmi forgalomba kerülő borok egységes szempontok alapján történő minősítése elengedhetetlen, mert ez tájékoztatja a fogyasztót a borok minőségéről és árkategóriájáról. A bordeaux-i versenyen jelzik az elbírált borok árkategóriáját is; az érmes magyar borok többsége 12-20 euró közötti árfekvésű, az aranyérmes borok között nyolc húsz eurónál drágább.

Természetesen a vásárló is mindig minősíti a bort és megnyugtató, ha a fogyasztó úgy találja, hogy a bor ára és minősége összhangban van.

A cserszegi fűszeres név nyugati nyelveken kimondhatatlan. Ezért, ha Nyugat - Európában járva a boltok polcain Woodcutters feliratot látnak egy palack címkéjén, vegyék le bátran, vigyék haza, bontsák ki, töltsenek egy pohárral az elegáns, illatos, zamatos borból  ….s kortyoljanak bele a kitűnő ceglédberceli cserszegi fűszeresbe.

forrás: cegled.hu

Galéria

CeglédHívogatóCeglédbercelcserszegi fűszeres