2024.07.24, Szerda

Budaörsi ötödikesek nyerték az Országos Robotika versenyt

2016.04.25. 14:04

Hétvégén bonyolították le a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban a VII. Robotprogramozó Országos Csapatverseny döntőjét.

Hétvégén bonyolították le a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban a VII. Robotprogramozó Országos Csapatverseny döntőjét, a közoktatás 5-8. évfolyamára járó diákok számára. Az egész napos rendezvényt Gaál József Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg. Az ötödikeseknél a 2BarBot csapata hozta el az első helyezettnek járó elismerést.

A versenyt 2010-ben indította a Bányai Gimnázium, azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen az informatika, robotika, programozás és a természettudományok iránt érdeklődő diákoknak a tehetségük bemutatására. A verseny népszerűségét jelzi, hogy a nagy jelentkező szám miatt három éve már az ország három helyszínén (Kecskemét mellett Sopronban és Hajdúböszörményben) rendeznek regionális fordulókat, ahonnan a legjobbak jutnak be a döntőbe. Az idei évben közel 80 csapat nevezett, és közülük 34 vett részt a döntőn. Ezzel Magyarország egyik legnagyobb robotika versenye zajlott Kecskeméten a Bányaiban.

A verseny koncepciója eltér a nagy nemzetközi robotversenyekétől. A kecskeméti versenyen a programozásé a főszerep. Egységesen megépített robotokat kell úgy programozni, hogy önállóan megoldják az akadálypályán kitűzött feladatokat. A megoldásokat szakmai zsűri előtt kell bemutatni, aki vizsgálja a használt ötletek kreativitását, a robot precizitását is.

A verseny mottója lehetne Steve Jobs (Az Apple alapítója) mondása:

"Azt gondolom, hogy .... mindenkinek meg kell tanulni számítógépet programozni, mert az megtanít gondolkodni."

A versenyre jelentkezett csapatok nagy száma azt mutatja, hogy egyre több iskola gondolja a robotika oktatási lehetőségeinek kihasználását fontosnak. Lelkes tanárok irányítása alatt mind több diák tartozik azok közé, akik az informatikának csak kevesek által értett, de szinte mindenki által használt területén képesek már tizenéves korban is komoly programozói tudást felmutatni.

Az idei versenyen is bebizonyosodott ez, hiszen a fiatal programozók a zsűri egyöntetű véleménye alapján olyan programozói tudásról tettek bizonyságot, ami sokak számára csak az egyetemeken válik elérhetővé.

Az elmúlt években egyre több nonprofit szervezet és műszaki cég állt be a hazai robotika oktatás mögé. Ezt jelzik az egyre nagyobb számban megjelenő nemzetközi és hazai robotversenyek is. Ezek közül is az egyik legnagyobb múlttal rendelkezik a szombaton a Bányaiban lebonyolított rendezvény.

Érdemes megfontolni Mark Zuckerberg (a Facebook közösségi oldal megálmodója és készítője) mondását:

„Tizenöt éven belül ugyanúgy fogják oktatni a programozást, mint az írást, olvasást... és csodálkozni fogunk, hogy miért nem hamarabb kezdtük el.”

 

A verseny végeredménye (az országos első 6 helyezett kategóriánként)

5. évfolyam

Helyezés

Csapatnév

Iskola

Város

1

2BarBot

ROBOKTAT

Budaörs

2

Kiborg 2.0

Bányai Júlia Gimnázium

Kecskemét

3

Lego Hajlítók

KRK Szilády Áron Gimnázium

Kiskunhalas

4

RobotEvolution

Batsányi János Gimnázium

Csongrád

5

Okoskák

Bocskai István Gimnázium

Hajdúböszörmény

6

Robotikusok

Klebelsberg K.Á.I.G. Gyermekek Háza

Budapest

 

6. évfolyam

Helyezés

Csapatnév

Iskola

Város

1

VMOH-6

Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Orosháza

2

Alpha 2-esek

Medgyessy F. Német Nemzetiségi Nyelvoktató Ált. Isk.

Budapest

3

LegoKockák

Batsányi János Gimnázium

Csongrád

4

B2HS

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola

Sopron

5

Béta

Budajenői Ált. Iskola

Budajenő

6

SajtosPufók

Bányai Júlia Gimnázium

Kecskemét

7-8. évfolyam

Helyezés

Csapatnév

Iskola

Város

1

RoboteamE5vos

Eötvös József Gimnázium

Budapest

2

Big-Team

Bocskai István Gimnázium

Hajdúböszörmény

3

Silver Alfa

Bányai Júlia Gimnázium

Kecskemét

4

SZIGorobot

Széchenyi István Gimnázium

Sopron

5

Probot

Szent István Gimnázium

Budapest

6

Bármi

Bányai Júlia Gimnázium

Kecskemét

 

Galéria

Hívogatórobotok