2024.02.25, Vasárnap

Díjakat kaptak a legjobb nemzetiségi diákok

2016.06.09. 15:55

Hirdetés

Az Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyek 2015/2016, tanévi díjátadó ünnepségét tartották június 8-án a Pest Megyei Kormányhivatal Kossuth termében. Az ünnepi rendezvényen a díjazottak és felkészítő tanáraik mellett részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese, Kállay Attiláné, az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központjának megbízott főosztályvezetője és Merklné Kálvin Mária, az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának főosztályvezetője.

Tarnai Richárd köszöntőjében felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy „nagy titok és kincs, ha valaki a családban a magyar hagyományok mellett őrzi a szülei, nagyszülei nemzetiségi kultúráját, történelmét és nyelvét is. Itt a tanulmányi versenyen azokat díjazták, akik a legjobbak a titkok őrzésében.” Majd a kormánymegbízott kérte őket, hogy „adják is tovább ezt a megismert, megőrzött kincset!”

„Nagy erőfeszítést tett az Oktatási Hivatal, hogy magas színvonalú megmérettetést szervezzen a nemzetiségek fiatalja számára” – mondta Brassói Sándor elnökhelyettes a köszöntőjében, és a diákokhoz fordulva hozzátette, a tehetség kötelez, és a tudást kamatoztatni kell az életben, mert minél több kompetens és magasan művelt szakemberre van szükség a nemzetiségi kultúra megőrzéséhez.

Ünnepi beszédében Soltész Miklós államtitkár szólt arról, hogy a nemzetiségekért közösen kell tenni, ezért is fontos, hogy több mint száz iskola ezernél is több diákja indult el a versenyen. Figyelmeztette a tanulókat, hogy egy-két évtized múlva rajtuk is fog múlni, hogy megmarad-e az adott nemzetiség és békében egymást segítve él-e a sok nemzetiség az egy nemzetben. Hangsúlyozta, hogy azért is fontos ez a törekvés, mert száz évvel ezelőtt a nagyhatalmak politikai szándéka, és a nemzetek ellentéte miatt az emberiség addigi legpusztítóbb háborúja tört ki. „Néhány évtizeddel később pedig ez megismétlődött. A Kárpát-medencében egymásra vagyunk utalva, és mindnyájunknak nagy feladat a megmaradás. Ezért kell a jó kapcsolatokat ápolni és erősíteni, mert ha ennek híre megy és átérzik mások is, akkor az nemcsak az anyanemzettől távol élő magyarokat fogja segíteni, hanem talán segít a száz évvel ezelőtti borzalmakat elfelejteni.” Soltész Miklós beszéde végén meghívta a versenyen jól szereplő diákokat - az őszi szünet idejére-, egy Velencei-tó melletti táborozásra.

Az ünnepélyes díjátadón különböző nemzetiségű fiatalok színvonalas énekkel, tánccal és szavalatokkal hozták közelebb társaikhoz a saját kultúrájukat.

(Pest Megyei Kormányhivatal)

Galéria

Ajánljuk még