2024.05.18, Szombat

Elismerték Vác esélyegyenlőségét

2016.04.11. 11:39

Befogadó Magyar Település címmel ismerték el Vác esélyegyenlőségért tett erőfeszítéseit.

Befogadó Magyar Település címmel ismerték el Vác esélyegyenlőségért tett erőfeszítéseit. A kitüntetést Fördős Attila polgármester, az Országházban vette át Kövér László házelnöktől és Földesi Erzsébettől, a díjat alapító Fogyatékos Emberek Szervezetei Tanácsának elnökétől.

Az elismerés azt bizonyítja, hogy Vác évek óta sokat tesz a fogyatékosok esélyegyenlőségéért. Jelzi ezt az is, hogy az országban elsőként itt alakult meg a Fogyatékosügyi Tanács a fogyatékossággal érintett csoportok vezetőiből, az önkormányzat pedig megváltozott munkaképességű embereket is foglalkoztat, elősegítve ezzel visszatérésüket a munka világába.
Vác évente több millió forintot költ az akadálymentes közlekedés javítására és fejlesztésére. A közelmúltban akadálymentessé tették a mosdókat a Váci Dunakanyar Színházban, a házi- és gyermekorvosi rendelőkben, illetve a Városi Strand és Uszoda területén. A vasútállomás felújításánál is különös gondot fordítottak az akadálymentességre. Vakvezető sáv, hallássegítő pénztár, peronliftek, mozgáskorlátozott parkolóhelyek és akadálymentes mosdók segítik a fogyatékos embereket.
Az akadálymentesség mellett a fogyatékos gyermekek fejlesztésére és a rászorulók ellátására is figyelmet fordít a város. A Baba utcai Bölcsőde komoly eredményeket ért el a korai habilitációs és rehabilitációs fejlesztés terén, a Fejlesztő Napközi Otthon a sérült gyermekek nappali ellátásáért felelős, Fejlesztő Iskola 2010 óta működik a városban.
A város nemcsak anyagilag támogatja a sérült emberek ellátását, hanem erkölcsileg is elismeri azok munkáját, akik a fogyatékosok életkörülményeinek javításáért dolgoznak. Az önkormányzat ezért hozta létre 2006-ban a „Fogyatékossággal Élő Váci Emberekért” kitüntető címet, amelyet évente adnak át.

forrás: vac.hu / mti

Galéria

VácHelyiesélyegyenlőség