2024.02.25, Vasárnap

Felszentelték Veresegyház új katolikus templomát

2016.05.16. 09:32

Felszentelték Veresegyház új katolikus templomát, a Szentlélek templomot. 

Hirdetés

Felszentelték Veresegyház új katolikus templomát, a Szentlélek templomot. A beruházás költségeit a város viselte együttműködve a katolikus egyházzal, a költség bruttó 1,2 milliárd forint volt.

Az ünnepségen Beer Miklós váci megyéspüspök kiemelte: míg Nyugat-Európában templomokat zárnak be, Magyarországon új templomok épülnek, ez büszkeséggel tölthet el mindenkit.  "Magyarország jó úton jár". A megyéspüspök szólt arról is, hogy egy új templom minden egyházközség számára új lendületet ad, de az egész település is új életkedvet nyer. 


Pásztor Béla, a település független polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a templom épült meg, hanem új parókiát is építettek, "láthatóvá" vált az egyház által fenntartott idősek napközi otthona és az építkezés sürgetővé tette a tájház megújítását is. Az építkezést a szokásosnál feszesebb tempóban kellett végezni, hiszen az alapkövet tavaly pünkösdkor tették le. A beruházás költségeit a város viselte együttműködve a katolikus egyházzal, a költség bruttó 1,2 milliárd forint volt. Az egyházzal együttműködve terveik szerint 2017. szeptember 1-jén megnyílik a katolikus középiskola Veresegyházon.
A templom terveit készítő Nagy László veresegyházi építész, az egyházközség tagja az ünnepi eseményen egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a templomot díszítő képzőművészeti alkotások mind helyi és környékbeli művészek munkái.
Mint a templomot bemutató kiadványban olvasható, a város meglévő katolikus temploma, a Szent Erzsébet-templom felújítási munkálatai során vált egyértelművé, hogy jelentős régészeti értékeket rejt, de a megnövekedett közösséget sem tudta már  befogadni, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy új templomot épít. A régi templom továbbra is megőrzi templomjellegét, de a múlt értékeinek bemutatását is szolgálja.
Az új templom és a hozzá kapcsolódó épületrészek számos közösségi teret kínálnak, így fő funkciója mellett közösségi események megtartására is lehetőséget nyújt. Az új épület összes hasznos területe csaknem 1700 négyzetméter, a templom nagy hajója 350, a kápolna 65, a karzat 95 négyzetméter. A 20 méter átmérőjű kupola legmagasabb pontja 12 méter, a templomtérben 328 ülőhely várja a hívőket.
A kivitelező ZÁÉV és a LATEREX a korábbi egyházi beruházások után először épített új templomot.

forrás: mti

Galéria

GazdaságVeresegyház