2024.06.20, Csütörtök

Add ide a mobilod, megmondom, mi a kedvenc ételed!

mti

2016.11.15. 14:17

Az általunk hátrahagyott molekulák és baktériumok mindent elárulnak rólunk.

A mobiltelefonokon talált molekulák hatalmas mennyiségű adatot tárnak fel az eszköz tulajdonosainak egészségi állapotáról, életmódjáról, köztük arról, milyen ételek szeret és milyen gyógyszereket szed az illető - derítették ki amerikai kutatók.


Az alapos kézmosás sem lehet akadály

A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i intézményének szakemberei tömegspektrométerrel 40 felnőtt mobiltelefonjáról és kezéről vett 500 mintát vizsgáltak meg. A kutatás arra alapoz, hogy mindenen, amit megérintünk, molekulák - az anyag kémiai sajátosságokat még megőrző legkisebb része -, vegyszerek és baktériumok nyomait hagyjuk hátra. Az alapos kézmosás sem akadályozza meg ezek átadását.

A kapott eredményt összehasonlították egy adatbázisban összegyűjtött molekulákkal, és felállították a telefontulajdonosok életmódprofilját.

"A telefonon hátrahagyott molekulákból meg tudtuk például mondani, hogy nőről van-e szó, drága kozmetikumokat használ-e, festi-e a haját, kávézik-e, sört vagy bort fogyaszt szívesebben, szereti-e a fűszeres ételeket” - idézte a tanulmány egyik készítőjét, Amina Bouslimanit a BBC News. „Továbbá azt, kezelik-e depresszióval, használ-e naptejet vagy rovarok elleni krémet.” A molekulák többsége az emberek bőréről, kezéről és verejtékéből kerül át a telefonra.


Azonosítást is segíthet, vagy a betegek ellenőrzését

A kutatók elmondták, hogy ezzel a módszerrel segíthetik például emberek azonosítását, ha nem áll rendelkezésre ujjlenyomat. Ellenőrizhető az, hogy a beteg rendszeresen szedi-e gyógyszerét és feltárható, hogy ért-e valakit bármiféle szennyeződés. 

A szakemberek további kutatásaikban többet akarnak megtudni a bőrt borító baktériumok sokaságáról, valamint arról, hogy ez mit árul el rólunk. A kutatásban részt vevő Pieter Dorrestein professzor elmondta, hogy legalább ezer mikroba élt egy átlagember bőrén, a több száz testtájon.