2024.04.20, Szombat

Zöld sportcsarnok épül Rákosmentén

magyarepitok.hu, mti

2016.12.29. 11:31

Több évtizede tervezett, hatmilliárdos beruházás indul a főváros XVII. kerületében. Az új központ a tömeg-, diák és versenysport igényeit is kielégíti, egyúttal vásároknak, kongresszusoknak és koncerteknek is helyt ad.

Hirdetés

A Magyar Közlöny szerint a kormány költségvetési támogatással segíti a főváros XVII. kerületébe tervezett multifunkcionális csarnok és az ahhoz kapcsolódó szabadtéri sportlétesítmények felépítését. A rákosmenti beruházás koncepcióját a 2016 és 2018 közötti időszakban összesen 6,51 milliárd forinttal támogatja az állam.


Vizes létesítmény, lámpás csomópont és parkolók is épülnek a projektben

Riz Levente, kerületi polgármester az egyik közösségi oldalon jelezte, hogy zöld utat kapott a fejlesztés. A bejegyzésében a sportcsarnokot külső megjelenésében is egyedi, 1500 fix ülőhelyes, környezettudatos, megújuló energiával működő zöld épületként írta le.

Az épület földszintjén táncterem, mászóterem (boulder és alpin falakkal), edző-fitneszterem, tekepálya, vendéglátóhely, üzletek épülnek. A sportolás kiegészítéséhez kisebb vizes létesítmény, wellness szauna, sókamra, gőzkabin, masszázs is rendelkezésre fog állni. Az épület külső környezetében a tervek szerint teniszpályákat, streetball-pályát, kis- és nagy futballpályát, futókört hoznak létre. Emellett megépül a szükséges mennyiségű új parkolóhely, a Kaszáló utca-Pesti út találkozását lámpás csomóponttá alakítják át.


26 éve tervezik a létrejöttét

Az épület megépítését és a helyi sportinfrastruktúra fejlesztését már 1990 óta folyamatosan tervezik, a különböző kerületi képviselő-testületek több határozatot is hoztak szükségességéről, de a megvalósítás elmaradt. Riz Levente bejegyzésében hangsúlyozta, hogy négy éve - 2012 és 2014 között országgyűlési képviselőként – dolgozik a megállapodás előkészítésén, a beruházás támogatására két éve kapott kormányzati ígéretet.

„A létesítmény hiánya egyértelmű: városrészünk demográfiai helyzete folyamatos növekedést mutat, megszakítás nélkül, évről-évre növekszik a lakók száma, már közel 90 ezren vagyunk” – fogalmazott a polgármester. „Az aktív korúak aránya budapesti viszonylatban kiemelkedően magas, egyre több a fiatal, többgyermekes család a kerületben, ugyanakkor a sportolásra, a szabadidő aktív eltöltésére korlátozottak a lehetőségek, iskolai tornatermeink százszázalékos kihasználtsággal működnek.”


54 sportegyesület helyzetét javíthatja az új csarnok

Riz Levente beszámolójából kiderül, a kerületben jelenleg 54 sportegyesület működik 23 sportágban. Az egyesületek közül pusztán 5 rendelkezik kisebb sportlétesítménnyel, így egyes szakágak sportegyesületei mérkőzéseiket kénytelenek más kerületben lebonyolítani. „A kelet-budapesti régióban és a környező agglomerációban a mai napig nincs olyan multifunkcionális sportcsarnok, amely mind a tömegsport és a versenysport igényeit kielégítené, egyúttal helyet biztosítana nagyobb közösségi rendezvényeknek.”

Az új épület ezt a hiányt pótolva lehetőséget ad a rákosmenti iskoláknak a diáksportra, az egyesületeknek a sportfoglalkozásokra, edzőtáborokra, továbbá teret nyújt élvonalbeli sportesemények, nemzetközi tornák megrendezésére. A multifunkcionális csarnok három részre osztható lesz. „A teljesség igénye nélkül az érintett sportágak: asztalitenisz, birkózás, judo, kézilabda, kosárlabda, futsal, floorball, röplabda, súlyemelés, torna, vívás” – fogalmazott a polgármester. A sportkomplexum továbbá lehetőséget biztosít egyéb közösségi jellegű rendezvények lebonyolítására is: iskolai szalagavatókra, kiállításokra, koncertekre, konferenciákra, különböző vásárok megtartására.

Az építési munkálatok várhatóan 2017 végén megkezdődnek, a befejezés tervezett dátuma 2019. május 31.

FókuszbansportberuházásokRákosmente