2024.04.26, Péntek

Ötezer faültetést eredményezett egy közösségi akció

agroinform.com

2017.01.11. 14:23

Mindannyian hatással vagyunk bolygónk sorsának alakulására, és a helyi szintű megmozdulások is hozhatnak eredményt – ezt üzeni a Világfák kampány.

Hirdetés

A Világfák kampány szervezésében tavaly ötezren ragadtak ásót és ültettek facsemetéket Magyarországon – írja az agroinform.com az Éghajlatvédelmi Szövetség adataira hivatkozva.


Miskolctól Fenyőfőig 60 közösség csatlakozott

Az október 10. és november 30. között megrendezett akciókon összesen 135 facsemetét ültettek el az elmúlt években „Év fája" címet elnyert fajokból: vagyis megtaláljuk közöttük a magyar kőrist, mezei szilt, kocsányos tölgyet és a mezei juhart is.

A közösségi ültetések a nagyobb városoktól, mint például Miskolc vagy Győr valamint a kisebb lélekszámú településekig többek között Kocsé vagy Fenyőfő, azaz az ország minden területén voltak. A kezdeményezéshez csaknem 60 helyi közösség (iskolák, óvodák, civil szervezetek és önkormányzatok) csatlakozott.


Egyre jelentősebb védvonalat adnak a fásszárúak

Az Éghajlatvédelmi Szövetség szemléletformáló kampányának fő célja felhívni a figyelmet arra,

hogy mindannyian hatással vagyunk bolygónk sorsának alakulására.

A helyi közösségek faültetései egyfajta szimbolikus lépést jelentenek a jövő felé – áll a sajtóközleményben. Megmutatják, hogy kis változtatásokkal, vállalásokkal és a közösség aktív részvételével előremutató eredményeket érhetünk el.

A szakmai szervezet szerint, a nyilvánvaló környezeti hasznukon túl a fás szárú növények egyre jelentősebb védelmi vonalat jelentenek az elkövetkező időszakban, mikor az éghajlatváltozással járó kedvezőtlen hatásokra való felkészülés – azaz adaptáció – alapvető kérdéssé válik itthon és a világ minden táján.

Fókuszbanélhető életfaültetés