2024.03.29, Péntek

Hogyan is működik ez a hazaszeretet?

pestpilis.hu

2017.03.05. 20:56

Senkit nem bántok vele, és még csak azokra sem haragszom, akikben valami miatt nincs meg. Miért is haragudnék bárkire?! an nálam egy kincs, amiben benne van a szeretet!

Hirdetés

Sokan sokféle módon próbálják megmondani, mit jelent magyarnak lenni. Hatalmas, súlyos és szigorú, amit ilyenkor leírnak, senki nem kap szárnyakat, ha elolvassa. És nem is érzi teljesnek az üzenetet. Számomra minden efféle kísérletnél közelebb került a lényeghez egy gyöngyösi tizenéves lány, aki az általunk is beharangozott, egyszerre hatvan helyszínen megrendezett szépirodalmi ünnepre vitte el gondolatait.

Nem akarta megmondani a tutit, elmesélte, amit megélt. Mit kapott, amikor az eszére hallgatott, és mit élt meg, amikor megszólalt szíve. Milyen két kézzel megkeresni a kenyérre valót távol a hazától. Ott kint Londonban tanulta meg, mitől haza a haza, és hazafelé már ez hozta, a haza szeretete.

Szeretem azt, ami vagyok, szeretem, azt, ami körbevesz, ami kizárólag azért vesz körbe, mert magyar vagyok. Legyen bármi is az! Önazonosság. Biztos pont a világban. Hazaszeretet. Senkit nem bántok vele, és még csak azokra sem haragszom, akikben valami miatt nincs meg. Miért is haragudnék bárkire? Van nálam egy kincs, amiben benne van a szeretet!

Érdemes meghallgatni a lány metaforáját, humorát, az első komoly élettapasztalat után is tisztának megőrzött gondolatait.

Hegedűs Gergely

FókuszbanmagyarságszépirodalomWass Albert

Ajánljuk még